KUMUs avatakse suurim Eesti naiskunstnike näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Lydia Mei (1896–1965). Naine sigaretiga. 1920. aastad. Õli. Eesti Kunstimuuseum.
Lydia Mei (1896–1965). Naine sigaretiga. 1920. aastad. Õli. Eesti Kunstimuuseum. Foto: Repro

Neljapäeval, 5. detsembril, kell 17 avatakse Kumu kunstimuuseumi suures saalis näitus «Eneseloomine. Emantsipeeruv naine Eesti ja Soome kunstis». Tegemist on seni suurima Eesti naiskunstnike loomingut tutvustava väljapanekuga, mis toob päevavalgele palju vähetuntud materjali ja asetab selle dialoogi Soome naiskunstnike teostega. Näitus on sündinud koostöös Ateneumi kunstimuuseumiga.

Eesti Kunstimuuseumi 100. tegevusaastal on Kumu võtnud fookusesse naiskunstnikud. Näitus «Eneseloomine» keskendub 19. sajandil naiste eneseteadvuses ja ühiskondlikus positsioonis alguse saanud muutustele, mis kajastuvad nii naiskunstnike tegevuses kui ka naise kujutamise viisides. Teiste hulgas on eksponeeritud Julie Hagen Schwarzi, Sally von Kügelgeni, Karin Lutsu, Natalie Mei, Lydia Mei, Aino Bachi, Olga Terri, Maria Wiiki, Helene Schjerfbecki, Sigrid Schaumani, Elga Sesemanni, Ellen Thesleffi, Tove Janssoni ja Tuulikki Pietilä teosed.

Alates 20. sajandi II poolest on kogu maailmas pööratud naiskunstnike loomingule järjest rohkem tähelepanu. Ajaloolistel ja ühiskondlikel põhjustel peeti varem naiskunstnike loomingut sageli kõrvaliseks ning seetõttu on nende teoseid võrreldes meeste omadega tunduvalt vähem nii kunstikogudes kui ka näitustel. Ometi kinnitavad paljude naiskunstnike elukäigud ja loometeed, et naised ei ole tingimata olnud ühiskondlike olude passiivsed ohvrid, vaid loonud võimalusi enesearendamiseks ja kunsti kaudu oma maailma kogemise viiside väljendamiseks. Erinevate teemade ja ajastute kaudu annab Kumu näitus ülevaate naiskunstnike tegevusaladest ning nende enesetunnetuse ja elukeskkonna muutumisest alates 19. sajandi keskpaigast kuni 1950. aastateni.

Avamisel esitletakse näitusega kaasnevat rikkalikult illustreeritud artiklikogumikku. Raamat pakub sissevaateid ühiskondlikku ja intellektuaalsesse keskkonda, milles naiskunstnikud on tegutsenud ja mis on neid kujundanud. Tähelepanu pööratakse naiskunstnike hariduskäigule, reisimisvõimalustele, ühiskondlikele vaadetele ja loomingulistele huvidele ning positsioonile eri ajastutel. Näitusega seoses ilmub Eesti Kunstimuuseumi ja Ekspress Meedia koostöös ajakirja Eesti Naine erinumber «Eneseloomine».

05.–06. märtsini 2020 toimub Kumu auditooriumis näitusega seotud konverents «Naiskunstnikud Balti- ja Põhjamaade muuseumides».

Kuraatorid: Tiina Abel, Anu Allas

Konsultant: Anu Utriainen (Ateneumi kunstimuuseum)

Koordinaatorid: Karin Pastak, Katja Ikäläinen, Minna Erwe

Näituse kujundus: Arhitektuuribüroo b210

Näituse graafiline disain: Aadam Kaarma

Raamatu graafiline disain: Tuuli Aule

Näitus on avatud kuni 26.04.2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles