Pärnu ooperipäevade külalisteater on Poola Kuninglik Ooper

Kultuuritoimetus
Copy
W. A. Mozarti „Don Giovanni“ Poola Kuninglik Ooperi esituses.
W. A. Mozarti „Don Giovanni“ Poola Kuninglik Ooperi esituses. Foto: Poola kuninglik ooper

2020. aasta Pärnu ooperipäevade külaline on Poola Kuninglik Ooper, kes toob publiku ette W. A. Mozarti «Don Giovanni» ja Eestis vähetuntud Stanisław Moniuszko «Õudne mõis». Pärnu ooperipäevad algavad 9. juulil ning lõppevad traditsiooniliselt uhke galakontserdi ja õhtusöögiga festivali viimasel päeval, 11. juulil.

2017. aastal asutatud teater tegutseb pika ooperitraditsiooniga hoones, endises Poola kuningapere suveresidentsis Łazienki Królewskies. Kuningas Stanisław August Poniatowski asutas sinna ooperiteatri, mis avati 1788. aastal. Poola Kuninglik Ooper on üks vähestest tänaseni säilinud autentsetest 18. sajandi õukonnateatritest Euroopas.

«Õudne mõis» jõudis Poola Kuningliku Ooperi lavale 2019. aastal, mis on Poolas kuulutatud helilooja Stanisław Moniuszko aastaks. Ühtlasi tähistatakse lavastusega Poola iseseisvuse taastamise 100. aastapäeva. «Õudne mõis» esietendus Varssavis 1865. aastal. Publiku soojast vastuvõtust hoolimata eemaldati ooper kavast juba kolme etenduse järel. Tsaari tsensuuri häiris nii Jan Chęciński koostatud libreto kui ka Moniuszko muusika rahvuslik meelsus. Ooperi aariates ja koorilauludes leidub viiteid pärimuskultuurile, romantiliste laulude traditsioonile ning kasutatud on Poola tantsudele iseloomulikke rütme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles