Vabaõhumuuseumis tuleb video- ja valgusetendus

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti Vabaõhumuuseum.
Eesti Vabaõhumuuseum. Foto: Kultuurikava.ee

Alates reedest, 13. detsembrist, kell 16 saab Eesti Vabaõhumuuseumi talude katustel näha muuseumi esimest video- ja valgusetendust «Pööriöine pulmapidu», mis ühendab arhailise keskkonna ja moodsa tehnoloogia. Nädalavahetusel on selle kõrval võimalik osa saada ka traditsioonilisest Jõulukülast.

Video- ja valgusetendus «Pööriöine pulmapidu» põhineb Eesti muinasjutul «Ants ja Mats». Lugu avab vaatajatele uksed vanarahva uskumuste müstilisse maailma, kus toimetavad vanapagan, kratid, libahundid, aga ka majahaldjas ning murueide tütred. Pimeduse laskudes hakkavad nad vabaõhumuuseumi hoonetel elama, tuues vaatajani fantaasiarohke loo truudusest, ajast ja armastusest.

Video- ja valgusetendus koosneb kuuest videostseenist, mis illumineeritakse vabaõhumuuseumi eksponaathoonete seintele ja katustele. Stseenides astuvad üles näitlejad koos videotehnoloogia abil lisatud tegelastega teispoolsusest. Kogu loo seob emotsionaalseks tervikuks Ardo Ran Varrese temaatiline helikujundus. 

Video- ja valgusetenduse koordinaator Mirey Ulm tõdeb, et selliselt tehtud projekt on muuseumis esmakordne, kus kohtuvad moodne tehnoloogia, vana rahvapärimus ning arhailine keskkond. «Külastajal on võimalik osa võtta elamusrikkast jalutuskäigust ning valida selleks endale sobilik tempo. Anname kassast kaasa kavalehe, mis aitab avastada kõik kuus punkti õiges järjekorras, et kokku moodustuks terviklik lugu. Lisaks oleme kavalehele märkinud väikese «Valgust kartvate tegelaste sõnastiku», mida huvilised saavad kodus edasi uurida,» rääkis Ulm.

«Pööriöise pulmapeo» video- ja valgusinstallatsioonide autori Taavi Varmi sõnul on tegemist tehniliselt väga omanäolise lahendusega, mis on erakordne ka esitletava perioodi poolest. «Tegemist on erakordselt suuremahulise videoetendusega, kus videopilti kuvatakse kuuele majale lausa terve kuu jooksul. Tavaliselt on sellised projektid vaid üheks õhtuks. Koos jalutuskäiguga pimedas vabaõhumuuseumis muutub video- ja valgusetendus ainulaadseks elamuseks,» kirjeldas Varm.

«Pööriöise pulmapeo» stsenaariumi kirjutas Andres Noormets, videoinstallatsioonid lõi Taavi Varm ning helikujunduse autor on Ardo Ran Varres. Peaosades on näitlejad Helgur Rosental, Anneli Rahkema ja Peeter Rästas. Kaasa löövad ka vabaõhumuuseumi töötajad.

Eestlaste iidne muinasjutt ning rahvapärimuse unustusehõlma vajunud mütoloogilised tegelased äratatakse Eesti Vabaõhumuuseumis ellu üheks kuuks. Elamuslikust lavastus-jalutuskäigust saab osa 13. detsembrist 2019 kuni 13. jaanuarini 2020 igal õhtul kell 16.00–20.30 (v.a 24., 25. ja 31. detsember). 14. ja 15. detsembril avatakse huvilistele Jõuluküla, kus saab osa eri aegadel elanud perede jõulutundest, uskumustest ja kommetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles