Kõlvart: EKKMi ruumide osas peame koos ministeeriumiga lahenduseni jõudma

Copy
Mihhail Kõlvart.
Mihhail Kõlvart. Foto: Remo Tõnismäe

Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi (EKKM) üürileping öeldi ootamatult üles. Linna sõnul on see muuseumikülastajate ohutuse ja turvalisuse huvides, kui aga muuseumi sooviks on hoone lihtsalt korda teha.

Linn soovib koostöös Kultuuriministeeriumiga leida lahenduse EKKMi ruumide küsimuses. Täna linnajuhtide ja EKKMi esindajate kohtumisel arutati kujunenud olukorda ja võimalikke alternatiive.

«Tallinnal ei ole olnud kavatsust EKKM tegevust lõpetada, vaid välistada olukord, kus inimesed võivad ehitise halva seisukorra tõttu ohtu sattuda,» ütles linnapea Mihhail Kõlvart. «Töötame selle nimel, et leida lahendus, mis võimaldab EKKMil oma tegevust jätkata ning mis on ka linna jaoks realistlik. Peame koos Kultuuriministeeriumiga lahenduseni jõudma, sest EKKMi tähendus ületab kindlasti linna piire ja on lahutamatu osa kogu Eesti kunstiskeenest. 2016. aastal käisin abilinnapeana koos toonase kultuuriminister Indrek Saarega EKKMi olukorraga tutvumas ning juba siis jõudsime arusaamani, et kui ministeerium annab muuseumi ruumide jaoks oma rahastuse, siis toetame seda kindlasti ka linna poolt,» ütles Kõlvart.

Täna linnavalitsuses toimunud kohtumisel osalesid abilinnapea Eha Võrk ja Vadim Belobrovtsev, EKKMi tegevjuhid Marten Esko ja Johannes Säre ning muuseumi asutaja Elin Kard. Kohtumisel räägiti hoonele tehtud ekspertiisist, vajadusest hinnata hoone ohutuse tagamiseks tehtavaid töid ning valmidusest otsida võimalikke alternatiivseid asukohti.

Abilinnapea Eha Võrgu sõnul on kultuurielu kogunemine Kultuurikatla ümbruskonda selle piirkonna jaoks igati sobiv lahendus. «Detailplaneering näeb ette praeguse EKKMi kohal ühiskondlikku hoonet, kuid linnal ei ole kavas Kultuurikatla ning mere vahelist ala arendada välja enne, kui selgub Linnahalli tulevik. Selleks, et ala moodustaks terviku, on see mõistlik koos Linnahalliga välja arendada. Kohtumise tulemus on see, et oleme ühel meelel vajaduses olukorrale lahendus leida,» ütles Võrk.

Suur hulk kultuuriasutusi, eraettevõtteid ja loomeliite tegi 9. detsembril Tallinna Linnavalitsusele ühise avaliku pöördumise Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi (EKKM) toetuseks. 146 pöördumisele allakirjutanu hulgas on nii loomeliite, õppeasutusi, teatreid, festivale, ettevõtteid, arhitektuuribüroosid kui kunstiinstiinstitutsioone.

Lisaks Eestile on toetusega liitunud llakirjutanuid Soomest, Norrast, Lätist, Leedust, Ameerika Ühendriikidest, Belgiast, Hollandist, Horvaatiast, Iisraelist, Šveitsist, Austriast ja Saksamaalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles