EKKM ja linn alustasid läbirääkimisi

Juhan Raud
, toimetaja
Copy
EKKMi tegevjuht ja kuraator Marten Esko.
EKKMi tegevjuht ja kuraator Marten Esko. Foto: Remo Tõnismäe

Täna kohtusid Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi (EKKM) ja Tallinna linna esindajad, et leida lahendus EKKMi hoone saatuse osas. EKKMi tegevjuhi ja kuraatori Marten Esko sõnul esitas ta linnale kolm võimalikku varianti, mis võimaldaksid muuseumil jätkata samas majas.

Linn omalt poolt pakkus võimalust aidata otsida muuseumile alternatiivset hoonet Põhja-Tallinnas. Tegemist oli esimese ametliku kohtumisega, mille tulemusel ühtegi konkreetset otsust veel ei sündinud. Esko sõnul olid nii EKKM kui linn ka ühel nõul, et esimene prioriteet on praeguse maja ohutus.

Samas ei ole Esko sõnul linnal oma eelarves piisavalt raha, et seda hoonet üksinda renoveerida. Et muuseum jätkata saaks, oleks vaja, et ka riik EKKMi renoveerimisse panustaks. Järgmine kohtumine, kuhu on oodatud ka Kultuuriministeeriumi esindajad, võib aset leida järgmisel nädalal, kui riik on selleks valmis, või lükkub pühade tõttu järgmisesse aastasse.

«Tallinnal ei ole olnud kavatsust EKKM tegevust lõpetada, vaid välistada olukord, kus inimesed võivad ehitise halva seisukorra tõttu ohtu sattuda,» ütles linnapea Mihhail Kõlvart pressiteates. «Töötame selle nimel, et leida lahendus, mis võimaldab EKKMil oma tegevust jätkata ning mis on ka linna jaoks realistlik. Peame koos Kultuuriministeeriumiga lahenduseni jõudma, sest EKKMi tähendus ületab kindlasti linna piire ja on lahutamatu osa kogu Eesti kunstiskeenest.»

Ta lisas: «2016. aastal käisin abilinnapeana koos toonase kultuuriminister Indrek Saarega EKKMi olukorraga tutvumas ning juba siis jõudsime arusaamani, et kui ministeerium annab muuseumi ruumide jaoks oma rahastuse, siis toetame seda kindlasti ka linna poolt,» ütles Kõlvart.

Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum peatas 30. novembril ootamatult näitusetegevuse. Põhjuseks oli näitusemaja omanike ehk Tallinna linna ja SA Tallinna Kultuurikatel tellitud ehitusaudit, millest lähtuvalt on SA Tallinna Kultuurikatel üürilepingu EKKMiga erakorraliselt üles öelnud.

Esmaspäeval tegid 146 rahvusvahelist kunsti ja kultuuriorganisatsiooni avaliku pöördumise Tallinna Linnavalitsusele Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi toetuseks. 

146 allakirjutanu hulgas on nii loomeliite, õppeasutusi, teatreid, festivale, ettevõtteid, arhitektuuribüroosid kui kunstiinstiinstitutsioone. Lisaks Eestile on toetusega liitunud allakirjutanuid Soomest, Norrast, Lätist, Leedust, Ameerika Ühendriikidest, Belgiast, Hollandist, Horvaatiast, Iisraelist, Šveitsist, Austriast ja Saksamaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles