Tarkovskist saab ooperi peategelane

Kultuuritoimetus
Copy
Ekke Västrik (vasakult), Taavi Kerikmäe ja Gilbert Handler ooperi „Tarkovski. Kaheksas film” esitlusel.
Ekke Västrik (vasakult), Taavi Kerikmäe ja Gilbert Handler ooperi „Tarkovski. Kaheksas film” esitlusel. Foto: Karl Johanson

2020. aasta Pimedate Ööde filmifestivalil tuleb välja moodne elektrooniline ooper „Tarkovski. Kaheksas film”, mis on inpireeritud legendaarse režissööri viimasest, tegemata jäänud filmist. 11. detsembril toimunud esitlusel esitasid katkendeid ooperist heliloojad-muusikud Taavi Kerikmäe, Tarmo Johannes ja Ekke Västrik ning näitleja-laulja Gilbert Handler. Teose sünnilugu avasid idee autor-lavastaja Thomas Desi ja produtsent Heili Vaus-Tamm.

Juba parandamatult haige Andrei Tarkovski saab ootamatult võimaluse vändata veel üks film, kuigi on ennustatud, et ta saab oma elus teha ainult seitse filmi. Lavastaja siseheitlus, mis sellest ettepanekust lähtub, leiab aset lähimas tulevikus, kui virtuaalreaalsusest ja tehisintellektiga robotitest on saanud igapäevaelu lahutamatu osa. Ka Tarkovski on end ümbritsenud virtuaalreaalsuse kilbiga, lahutades meelt chatbot´i tüdrukuga vesteldes ja teda argitoimetuste juures abistava robotkäega suheldes.

Ooper, milles unenäolisus seguneb reaalsusega, tõstatab küsimusi vastutusest ja südametunnistusest, aga samuti robotite integreerimisest inimeste maailmaga ja sellega kaasnevatest eetilistest probleemidest.

Austriast pärit Desi sõnul tegeleb Tarkovski looming igavesti aktuaalsete küsimustega, nagu inimese elu eesmärk ja mida teenib kunst. „See inspireeris mind, nagu ka see, et Tarkovski filmis „Stalkerit” just siin, Tallinnas.”

Ooperis hakkab kaasa tegema ka robotkäsi, mis on valminud Saksa firmas Kuka AG. „Robustne Kuka on päris hea näitleja ja osalenud juba mitmes kultuuriprojektis,” ütles Desi.

PÖFFi juhi Tiina Loki sõnul üllatas teda esitlusel nähtu tõeliselt. „Ma loodan, et sellest lavastusest hakatakse Euroopas veel rääkima, ja mitte ainult muusika-, vaid ka filmiringkondades,” ütles ta.

„Tarkovski. Kaheksas film” tuleb esiettekandele järgmise aasta septembris Austria muusikateatrifestivalil Musiktheatertage Wien. Eestis saab seda näha novembris Pimedate Ööde filmifestivali programmis.

Mullu jõudis projekt ka suure rahvusvahelise muusikateatriideede konkursi FEDORA finaali.

Ooper valmib Eesti Kontserdi, festivali Musiktheatertage Wien, Pimedate Ööde filmifestivali ja robotifirma Kuka AG koostöös. Teos valmib tänu kultuuriministeeriumi toetusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles