Aro Velmet peab Kumus loengu rahvusvahelise meditsiini koloniaalajaloost

Kultuuritoimetus
Copy
Lisa Reihana. In Pursuit of Venus. Kaader videost. 2015–2017.
Lisa Reihana. In Pursuit of Venus. Kaader videost. 2015–2017. Foto: Erakogu

Neljapäeval, 19. detsembril, kell 18 peab Aro Velmet loengu näitusel «Vallutaja pilk. Lisa Reihana «In Pursuit of Venus»». Loeng «Rahvusvahelise meditsiini koloniaalne ajalugu: prantsuse näide» keskendub rahvusvahelise meditsiini varjukülgedele.

Kultuuri- ja teadusajaloolane, Vikerkaare toimetaja Aro Velmet vaatleb, kuidas prantsuse mikrobioloogid, kes inimkonna isetu aitamise nimel leiutasid vaktsiinid kollapalaviku ja tuberkuloosi vastu, kasutasid oma tulemuste saavutamiseks koloniaalvaldustes valitsenud eetilist ja poliitilist ebavõrdsust.

Loeng põhineb Velmeti vastvalminud raamatul «Pasteur’s Empire: Bacteriology and Politics in France, its Empire, and the World» (Oxford University Press, 2020), mis uurib mikrobioloogia isa Louis Pasteuri projektide mõju. Seda alates katkuvaktsiinidest kuni tööstusliku alkoholi tootmiseni. Loengul avatakse mikrobioloogia mõju nägemusele Prantsusmaa teaduslikust üleolekust Indo-Hiinas, Põhja-Aafrikas ning Lääne-Aafrikas. Samuti vaadeldakse, kuidas Prantsusmaa üleolekul ja mikrobioloogia projektidel olid tõsised sotsiopoliitilised tagajärjed maksustamise ja migratsiooni, kodakondsuse, rahvusvaheline koostöö valdkondades ning kuidas nendega õigustati Prantsuse võimu kolooniates.

Näituse keskmes on Lisa Reihana võimas videoteos «In Pursuit of Venus», mis esindas 2017. aastal Veneetsia biennaalil Uus-Meremaad. Teose lähtekohaks on 19. sajandi visuaalia ning selle kolonialistlik pilk asumaade loodusele ja rahvastikule. Sarnaseid näiteid pakub ka baltisaksa pildipärand.

Näituse kuraatorid on Kadi Polli, Eha Komissarov, Linda Kaljundi ning näitus on Kumus avatud 26. jaanuarini. Loengul osalemine näitusepiletiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles