Varjatud rahvas ilmutab end Hobusepea galeriis

Kultuuritoimetus
Copy
Liina Siibi teosest "Huldufólk".
Liina Siibi teosest "Huldufólk". Foto: Liina Siib

15. jaanuaril kell 18.00 avab Liina Siib Hobusepea galeriis näituse «Huldufólk / Varjatud rahvas». Näitus jääb avatuks 3. veebruarini 2020.

Hobusepea galerii kahel korrusel oleva installatsiooni «Huldufólk» keskmes on fotodest kokkupandud tummtragikoomiks, tuletatud sõnadest tragikomöödia, tummfilm ja koomiks.

Tragikoomiksi talvine tegevuspaik asub ühe Reykjaviki ööpäevaringse toidupoe tagaukse ümbruses. Geograafial ei ole siin rohkem tähendust kui suuremad kalakastid, pikem öörežiim ning temperatuuride ja ilma kiire vaheldumine; piltidel aset leidvaid tegevusi ja neid saatvaid atribuute võiks leida mujaltki. Päevastes ja õhtustes stseenides näeb lahtise tagaukse ees üksi või mitmekesi suitsu tõmbavaid poetöötajaid, kes aeg-ajalt korrastavad oma kitsukesel territooriumil kõrguvaid kastivirnu. Kuu lõpus astuvad «lavale» erinevaid puhastustöid tegevad Ida-Euroopa ja teised mittekohalikku päritolu inimesed. Nii nagu kauplus on avatud 24 tundi, ei rauge poetaguses maailmas prügikastide sisust huvituvate inimeste tegevus. Kõigi neil tegelastel tundub olema oma koht, et täita rolli kaupade vahetuses ja liikumises.

«Huldufólk» tähendab islandi keeles «varjatud rahvast» – üleloomulikke olevusi, kes näevad välja nagu inimesed ja käituvad sarnaselt inimestega, kuid toimetavad oma paralleelses maailmas. Nad võivad teha ennast inimestele nähtavaks. Inimesed võivad neid näha läbi värvilise klaasi.

Foto- ja filmimaterjal on kogutud 2018. aastal, mil kunstnik viibis residentuuris Steina ja Woody Vasulka arhiivis Islandi Rahvusgalerii juures.

Liina Siib on õppinud graafikat ja fotograafiat Eesti Kunstiakadeemias. Alates 2015. aastast töötab ta EKAs graafikaprofessorina. Oma töödes kasutab Liina Siib installatsiooni, fotograafia- ja filmivahendeid. Teda huvitavad inimeste igapäevaelu praktikad ja sotsiaalne ruum. Tal on olnud isiknäitusi Eestis, Saksamaal, Belgias, Prantsusmaal, Rootsis, Soomes ja Lätis. 2011. aastal esindas tema projekt «Naine võtab vähe ruumi» Eestit 54. Veneetsia kunstibiennaalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles