Uued lasteraamatud ei jõua müügiedetabelisse

Helena Koch
, praktikant
Copy
«Eia seiklus Tondikakul»  autorid Sirly Oder ja Anu Aun rõõmustavad, et nende lasteraamat jõudis TOP 100 hulka
«Eia seiklus Tondikakul» autorid Sirly Oder ja Anu Aun rõõmustavad, et nende lasteraamat jõudis TOP 100 hulka Foto: Madis Veltman

Möödunud aasta Rahva Raamatu ja Apollo raamatupoodide müügiedetabelite saja parima seas leiab ligi 15 lasteraamatut, kuid sealhulgas vähe uut. Rahva Raamatu nimekirjas on vaid viis 2019. aastal ilmunud lasteraamatut, Apollo nimekirjas kaks, mis korduvad ka Rahva Raamatu edetabelis. Eesti Lastekirjanduse Keskuse andmetel ilmus aga aasta jooksul lastele ligi 300 uut raamatut.

Mõlema poe edetabelis on esindatud Andrus Kivirähki «Tont ja Facebook» ning Anu Auna «Eia seiklus Tondikakul». Uudiskirjandusest jõudis saja parema hulka veel Martin Widmarki «LasseMaia detektiivibüroo. Hõbedamõistatus», Mika Keräneni «Soome pitsa» ja Ilmar Tomuski «Kõrvalised isikud».

Andrus Kivirähki sõnul ostavad inimesed tema raamatuid, sest tunnevad ta loomingut juba varasemast: «Ju on inimestel minu lasteraamatutega seotud mingid positiivsed ootused ja mina omakorda üritan lugejaid mitte alt vedada.»

Anu Aun usub, et tema raamatu edule on kaasa aidanud ka film, mis pole aga raamatu populaarsuse ainus põhjus: «Võib-olla see lugu lihtsalt kõnetab inimesi seetõttu, et kusagil sisimas me kõik unistame sellisest maailmast, kus üksteisest ja loodusest hoolimine on rahamägedest tähtsam.»

Edetabelite põhjal eelistavad ostjad uutele lasteraamatutele klassikat. Nii näiteks leiab nimekirjadest Antoine de Saint-Exupéry «Väikese printsi», Eno Raua «Sipsiku», Silvi Väljali «Jussikese seitse sõpra», Edgar Valteri «Pokuaabitsa» ja «Pokuraamatu» ning Thorbjørn Egneri «Sööbiku ja Pisiku».

Rahva Raamatu turundusjuhi Liine Jänese sõnul on ostutrend olnud viimastel aastatel sarnane: «Lasteraamatute osakaal müügis jääb stabiilselt umbes 25–30 protsendi juurde. Kuna uudiskirjandust ilmub palju, ostetakse erinevaid raamatuid ja ostetuimate hulka jõuavad enamasti ainult kindlad autorid, keda lugejad juba tunnevad. Seevastu klassikud jõuavad alati edetabelisse, kuna kuuluvad ka vähemalt osaliselt kohustusliku kirjanduse nimekirja.»

Eesti Lastekirjanduse Keskuse lugejateeninduse juhataja Anne Kõrge lisab: «Lasteraamatud on väga kallid ja seetõttu valivad inimesed väga, milliseid raamatuid koju osta ja mida on otstarbekas laenutada raamatukogust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles