Sõltumatu Tantsu Lava alustab 2020. aastat Ursel Tilga ja Rudolf von Labani liikumiste tutvustamistega

Kultuuritoimetus
Copy
Inimesed teevad asju.
Inimesed teevad asju. Foto: Sõltumatu Tantsu Lava

18. jaanuaril alustab Sõltumatu Tantsu Lava kevadhooaja töötubadega. Esimesena ootame kõiki liikumise töötuppa «Avastusretk», mida viib läbi STLi ja Paide teatri koostöö lavastuse «Between Dreams and Drowning» üks loojatest Ursel Tilk. Ursel on Paide teatri näitleja ja ei oma tantsulist kõrgharidust. Oma loomingulises töös on Ursel puutunud kokku erinevate füüsiliste distsipliinidega, näiteks osales ta hooajal 2017/2018 Belgia teatrikompanii Troubleyn/Jan Fabre töös.

«Avastusretke» töötoas saab jagada oma kogemusi ja mõtteid teatrist ja liikumisest, lõdvestuda ja nautida liikumist. Eelnev kokkupuude tantsuga pole selles töötoas tähtis. Oluline on ainult huvi ja tahe. Töötuba toimub 18. jaanuaril kella 11–14 Sõltumatu Tantsu Laval.

Ursel Tilk: «Olen uudishimulik ja minu teadmised liikumise vallas on veel lapsekingades. Läbi erinevate füüsilise teatri töötubade ja kogemuste olen ammutanud enda jaoks vajalikku ja põnevat. Minu soov on siduda liikumist ja näitlemist ning otsin pidevalt teed tervikliku keha juurde. Hetkel kardan veel põrandat, ei oska seista ja äsja avastasin, kust algavad mu käed. Seega kutsun endaga koos avastama.»

Töötubade sari jätkub 1. veebruaril loeng-töötubadega, mis on pühendatud Euroopa moderntantsu esiisa, koreograafi ja liikumise teoreetiku Rudolf von Labani 140. sünniaastapäevaks.

Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühendus koostöös Tallinna Ülikooli Balti filmi, meedia, kunstide ja kommunikatsiooni instituudiga korraldavad konverentsi «Rudolf von Laban 140». Konverentsil peavad ettekande tantsu-uurijad Heili Einasto ja Anne-Liis Maripuu. Koostöös Sõltumatu Tantsu Lavaga toimuvad konverentsil Labani koreograafilise pärandi ja liikumisteooria tänapäevaste rakendamisvõimalustega tegelevad töötoad. Kolm loeng-töötuba on avatud kõigile huvilistele.

Töötoad võimaldavad siduda teoreetilise teadmise liikuja kehakogemusega, aidates seeläbi muuta abstraktse teadmise praktiliseks kogemuseks. Loeng-töötubasid viivad läbi Ana Sánchez-Colberg, Teet Kask ja Jüri Nael. Kõik nad on õppinud Londonis asuvas koolis Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance. Sánchez-Colberg omandas seal doktorikraadi, kirjutades oma lõputöö tantsuteatrist, Kask õppis magistri tasemel koreograafiat ja Nael Euroopa tantsuteatri praktika erialal.

Nii eesti- kui ka väliskoreograafide läbiviidavad liikumise töötoad on Sõltumatu Tantsu Lava programmis regulaarselt. Intensiivsed ja praktilised töötoad on mõeldud neile, kes tahavad avastada oma kehatajus midagi uut, leida oma liikumise loominguline külg ning täiustada füüsilist eneseväljendusoskust. Töötubade käigus tutvustavad tegevad koreograafid oma lavastuste liikumise printsiipe või antakse edasi rahvusvaheliselt tunnustatud koreograafide pärandit. Töötubade eesmärk on erinevate liikumiskultuuride teoreetiline ja praktiline tutvustamine, osavõtjate omavaheline kogemuste jagamine ning uute lahenduste väljatöötamine, saamaks impulsse edasiseks arenguks oma loomingus.

Töötoad toimuvad nii lastele, peredele, koolidele kui ka täiskasvanutele. Töötoad on mõeldud antud valdkonnas algajatele liikujatele ega eelda varasemat kogemust.

Infot järgmiste töötubade kohta saab Sõltumatu Tantsu Lava Facebooki lehelt ja kodulehelt stl.ee Sündmus Facebookis.

Sõltumatu Tantsu Lava (STL) on teater ja kaasaegse tantsukunsti platvorm Telliskivi loomelinnakus. STL keskendub liikumise ja kehaga tegelevate lavastuste väljatoomisele, mis kasutavad nüüdisetenduskunstile omast väljenduslaadi.

Lisaks etendustele toimuvad STLis töötoad, loomingulised ja uurimuslikud residentuurid, loengud, korraldatakse nüüdistantsu uute tulijate platvormi PREMIERE. STL on võtnud selge positsiooni Eesti nüüdistantsu arendaja ja valdkondliku eestkõnelejana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles