Ivar Põllu ja Märt Avandi teevad koos teatrit

Kultuuritoimetus
Copy
Märt Avandi kehastas Narvas Kreenholmi manufaktuuris mängitatud Tartu Uue Teatri lavastuses «Kremli ööbikud» Jaak Joalat, aastal 2020 on ta taas koostööd tegemas Ivar Põlluga. FOTO: Gabriela Liivamägi
Märt Avandi kehastas Narvas Kreenholmi manufaktuuris mängitatud Tartu Uue Teatri lavastuses «Kremli ööbikud» Jaak Joalat, aastal 2020 on ta taas koostööd tegemas Ivar Põlluga. FOTO: Gabriela Liivamägi Foto: Gabriela Liivamägi

Tartu Uues Teatris algasid lavastuse «Anne lahkub Annelinnast» proovid. Ivar Põllu autorilavastus räägib ühiskonnas nähtamatutest naistest. Nendest, kes hoiavad ühiskonda töös ja aitavad meestel särada, jäädes ise tagaplaanile.

Lavastaja Ivar Põllu sõnul on «Anne lahkub Annelinnast» päris uus näidend, kirjutatud just Maarja Mitt-Pichenile ja Märt Avandile.

«Ma ei tea, kui hästi selle teema avamine mul õnnestus, aga näidend ise sai minu jaoks uudne. Mõlemad näitlejad mängivad ühte rolli, algusest lõpuni. Kogu tegevus toimub samas ruumis ja piiratud aja jooksul, ajahüpeteta. Nemad seal laval teavad üksteisest peaaegu kõike, aga publiku jaoks on see, mis tegelikult toimub, segasem. Nii et tõeline väljakutse, heas mõttes tõeliselt vanamoodne näidend, Uue Teatri kontekstis väga metsik. Nii et võiks olla huvitav lavastada ja huvitav mängida ja huvitav vaadata.»

Näidendi autor ja lavastaja on Ivar Põllu, kuid lavastus jõudis teatri mängukavva hoopis tänu ideekonkursile. Lavastuse idee pakkus välja näitleja Maarja Mitt-Pichen: «See oli mitu aastat tagasi, kui Ivar küsis, kas ma ei tahaks ideekonkursil osaleda. Tahtsin küll. Mõte nähtamatutest inimestest oli ka juba mõnda aega kuskil keerelnud. Näiteks tundsin – ja tunnen siiani – vahel, et olen nähtamatu. Sealt omakorda jooksis sootuks teistel põhjustel sisse nähtamatu naise teema, ega tagantjärele ei teagi enam, mis millest hargnema hakkas. Alguses pidi kõik muidugi hoopis teistmoodi olema. Aga võrrandis oli palju muutujaid ja lõpuks läks nii, et Ivar kirjutas näidendi, mida ta hakkab lavastama, ja mina lihtsalt mängin seal. Mitte lihtsalt, koos Märdiga.»

Lavastuse kunstnik on Kristiina Põllu, valguskunstnik Rene Liivamägi. Mängivad Maarja Mitt-Pichen ja Märt Avandi. Esietendus Tartu Uues Teatris 22. veebruaril. Järgmised etendused toimuvad Tartu Uues Teatris 25. ja 26. veebruaril ning 1., 2., 3., 15., 16. ja 17. märtsil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles