Mark Soosaare mängufilm «Jõulud Vigalas» linastub Palamusel

Kultuuritoimetus
Copy
Stseen filmist "Jõulud Vigalas".
Stseen filmist "Jõulud Vigalas". Foto: promo

Neljapäeval, 16. veebruaril kell 18 linastub Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi peamaja filmisaalis Mark Soosaare autorifilm «Jõulud Vigalas».

1980. aastal valminud ajalooline mängufilm kujutab sündmusi Läänemaal Vigala kandis aastatel 1905–1906.

On sotsiaaldemokraatliku revolutsiooni aeg Venemaal, Eestis on nn mõisate põletamise aeg.

Filmi sündmuste keskmes on Vigala kandi taluperemees Bernard Laipmann (1865–1906), kunstnik Ants Laikmaa vanem vend. Laipmanni lasid välikohtu otsusel Vene karistussalklased maha. Varsti pärast tema hukkamist hakkas levima rahvajutt, et Laipmann keeldus peksust, nõudes vaba mehena karistuseks pigem mahalaskmist.

Aino Kallas on neist sündmustest ning Bernard Laipmannist kirjutanud novelli «Bernhard Riives» (1912).

«Jõulud Vigalas» on üks väheseid Eestis loodud autorifilme ja seda sõna parimas mõttes: Mark Soosaar on filmi stsenarist, operaator ning lavastaja, seega autor mis autor. Mängufilmiga samal ajal valmis Soosaarel ka dokumentaalfilm «Härra Vene maailm».

Mängufilmis «Jõulud Vigalas»teeb kaasa mitu oma aja olulist kultuuritegelast: näiteks tuntud literaadid Ain Kaalep, Jaan Kaplinski, Linnar Priimägi, filmimehed Peeter Urbla, Peeter Simm ja Olav Neuland.

Film tekitas pärast 1981. aasta jaanuaris toimunud esilinastust elavat poleemikat, leidus ka neid, kes pidasid teost «ideoloogiliselt»täiesti ebaõnnestunuks, filmi esitamist näiteks Eesti Televisioonis välditi mitu aastat.

Palamuse filmiõhtul kohtub vaatajatega «Jõulud Vigalas» helirežissöör Enn Säde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles