Iraani režissöör teeb Tallinnas meistriklassi

Kultuuritoimetus
Copy
Mehrdad Oskouei IDFAl võidetud preemiaga.
Mehrdad Oskouei IDFAl võidetud preemiaga. Foto: Pressifoto

Tänavuse DocPointi festivali peakülaliseks on tunnustatud iraani režissöör Mehrdad Oskouei, kes viib Tallinnas läbi meistriklassi ning avab oma loomingu tagamaid.http://docpoint.ee/

Mehrdad Oskouei filme on näidatud üle maailma sadadel festivalidel ning tema filmid on võitnud mitmekümneid auhindu. Oskouei viimane teos «Päikeseta varjud» oli 2019. novembris toimunud maailma suurima dokumentaalfilmide festivali IDFA avafilmiks ning võitis samas ka parima režissööri preemia. Filmi näeb koos autori kommentaaridega Tallinnas laupäeval kinos Artis.

«Mehrdad Oskouei on ääretult huvitav ja selge omanäolise empaatilise käekirjaga parimas eas dokumentalist-lugudevestja. Tema filmid on kui aken Iraani ühiskonna paremaks mõistmiseks,» kommenteerib Oskouei loomingut festivali kunstiline juht Kaarel Kuurmaa. «Oskouei leidlikes filmides segunevad iidse pärsia kultuuri aastasadade pikkused traditsioonid tänapäevaste sotsiaalselt teravate teemadega. Vaatamata esmatasandil raskelt näivaile teemadele suudab ta oma filmidesse alati panna üllatavalt suure annuse helgust ja kergust. Missuguse meetodiga tal see õnnestub, saab kuulda juba tema meistriklassis ja filmilinastustel.»

Eesti publikule on varasemast tuttav Mehrdad Oskouei 2016. aasta Berlinalel auhinnatud film «Säratud unistused», mis linastus Just Filmi programmis. Oskouei filmidest näeb Tallinna publik DocPointi raames veel 2005. aastal valminud tragikoomilist filmi «Nina Iraani stiilis» ning 2011. aastal linastunud «Talve viimased päevad».

DocPointi programmis linastub kokku viis vanemat ja uuemat Iraani elust kõnelevat dokki, lisaks Oskuei retrospektiivile ka režissöör Eva Mulvadi «Armastuselaps», mis räägib keelatud abieluvälise suhte tõttu Iraanist põgenenud perekonnast.

Mehrdad Oskouei meistriklass eesti dokumentalistidele ning filmitudengitele toimub laupäeval, 1. veebruaril, kell 11.00 Balti Filmi- ja Meediakooli kinosaalis. Osavõtt eelregistreerimisega dagmar@docpoint.ee (piiratud arv kohti). DocPointi kava vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles