Eesti kunstnike andmebaas on avatud kõigile huvilistele

Copy
Kuvatõmmis KKEKi uue andmebaasi kodulehelt
Kuvatõmmis KKEKi uue andmebaasi kodulehelt Foto: Eesti Kaasaegse Kunsti Keskus

Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus esitles uut kodulehte koos kakskeelse Eesti kunstnike andmebaasiga, mis koondab valikut Eestis hetkel tegutsevatest aktiivsetest kunstnikest, kuraatoritest ja kriitikutest.

Pidevalt täieneva nimekirja töötab välja ekspertkomisjon. Praegu leiab andmebaasist 40 kunstnikku, plaan on see number lähiaastatel kasvatada umbes kolmekordseks.

Kunstnike profiilidelt leiab spetsiaalselt andmebaasi jaoks koostatud biograafia, valiku olulisematest viimase aja näitustest ja teostest ning viited lisainfo saamiseks. Selle eesmärk on anda ülevaade tegutsevatest Eesti kunstnikest, tulevikus ka kuraatoritest ja kriitikutest. Kunstnike andmebaas on tööriist väliskuraatoritele ja mugav portaal Eesti kunstiprofessionaalidele, teadustöö tegijatele, (üli)koolidele ja kunstisõpradele, kes soovivad teha tutvust oluliste Eestis tegutsevate kunstnike, kuraatorite ja kriitikutega.

Kunstnikule tähendab andmebaasis olemine nähtavuse kasvu ja võimalust jõuda rohkemate (välis)kontaktideni – seda ka nende kunstnike jaoks, kel ei ole kodulehte või galeriid. Ühtlasi on andmebaas ajastu dokument või lehekülg kaasaegse kunsti ajaloo õpikust, spetsiaalselt selle jaoks kirjutatud tekste saavad vabavarana kasutada üliõpilased, teadustöö tegijad, ajakirjanikud, kuraatorid, galeristid. Kõik biograafiad on keeletoimetatud ja kunstnikud on need kinnitanud.

KKEKi juhataja Maria Arusoo selgitab: «KKEKi peamiseks missiooniks on Eesti kunstnikele rahvusvaheliste võimaluste loomine ja kaasaegse kunsti mõtestamine ning toimuvast ülevaate pakkumine. Siiani on info Eesti kunstnike kohta veebikeskkonnas olnud pigem laialivalguv ning sugugi mitte kõigil kunstnikel pole oma kodulehte. Puudunud on avalikust huvist lähtuv keskkond, mis oleks usaldusväärseks töövahendiks nii kohalikule kui ka rahvusvahelisele kunstieksperdile.» 

Ekspertkomisjoni, kes andmebaasi lähiaja eesmärgid paika paneb, kuuluvad Kumu kuraator Kati Ilves, kunstnik ja EKA õppejõud Liina Siib, Tartu Kunstimaja kuraator Peeter Talvistu ning KKEKi esindajad.

Hetkel on andmebaasis esindatud järgmised kunstnikud: Alice Kask, Anna Škodenko, Anu Vahtra, Art Allmägi, Dénes Farkas, Edith Karlson, Eike Eplik, Eva Mustonen, Flo Kasearu, Holger Loodus, Jaan Toomik, Jaanus Samma, Jass Kaselaan, Kadi Estland, Kaido Ole, Karel Koplimets, Katja Novitskova, Kris Lemsalu, Kristi Kongi, Kristina Õllek, Laivi, Laura Kuusk, Laura Põld, Maarit Murka, Mare Tralla, Mare Vint, Marge Monko, Marko Mäetamm, Merike Estna, Mihkel Ilus, Paul Kuimet, Raul Keller, Sigrid Viir, Taavi Suisalu, Tanel Rander, Tanja Muravskaja, Timo Toots, Tõnis Saadoja, Liina Siib, Varvara & Mar. Nimekiri täieneb pidevalt.

KKEK on Eesti kunstnike kohta infot kogunud alates selle asutamisest aastal 1992. Aja jooksul on muutunud andmekandjad. Kui 1990ndatel koondati kunstnike loominguline biograafia, CV, tööde dokumentatsioon ja ilmunud artiklid paksudesse dokumendihoidjatesse, siis nüüd võib kunstnike profiilidel ringi uudistada iga kunstihuviline maailma eri nurkadest.  

Kodulehe sündmused, uudised ja info KKEKi ja Veneetsia biennaali kohta on olemas kolmes keeles: eesti, inglise ja vene. Kodulehel asub ka eestikeelne kaasaegse kunsti veebiajakiri, kust leiab iganädalased sündmuste soovitused ning pikemad lood ja artiklid.

Ühtlasi uuenes kodulehe disaini käigus KKEKi visuaalne identiteet ning pisimuutuse tegi läbi KKEKi ingliskeelne nimi, milleks on nüüd Estonian Centre for Contemporary Art (CCA).

Tagasi üles