Tallinnas ja Tartus etendub märtsikuus Macao ooper «Mr. Shi and His Lover»

Kultuuritoimetus
Copy
Stseen ooperist "Mr Shi and His Lover".
Stseen ooperist "Mr Shi and His Lover". Foto: Erik Kuong

«Mr. Shi and His Lover» on üks lavastustest, mis etendub märtsis esimest korda toimuva Aasia festivali «1000 kurge» programmis. Festivali korraldajaks on rühmitus Linnu Nimi, kuhu kuuluvad produtsent Tiiu Tamm, koreograaf Teet Kask, heliloojad Timo Steiner ja Sander Mölder. Macao ooperi etendused on 6. märtsil Eesti Rahva Muuseumis Tartus ja 9. märtsil Vene Teatris Tallinnas.

Prantsuse diplomaat armub Hiinas salapärasesse ooperilauljasse. Kuid kas naine on ikka see, keda ta väidab end olevat? Paljudele tuntud lugu räägitakse seekord meile inspireeritult hiina ooperist ja vintage pop'ist, mis miksib endasse nii ida kui lääne kultuuri elemente. Kui Ameerika näitekirjaniku David Henry Hwangi «M. Butterfly's» räägitakse lugu läbi diplomaadi vaatepunkti, kes oma armsamat petab, ning kus luuakse romantilist müüti Idast, siis «Mr. Shi and His Lover» keskendub pigem Aasia vaatepunktile. Ooperis on nii suurejoonelist draamat kui ka poliitilist provokatiivsust. Ooperi lavastaja on Tam Chi Chun, laval on Jordan Cheng ja Derek Kwan.

Aasia festival «1000 kurge» toimub 5.-17. märtsini 2020 Tallinnas ja Tartus. Nädala jooksul vallutab tants, muusika ja Aasia film Tallinnas Vene Teatri, Tallinna Kunstihoone, Sakala 3 teatrimaja ning kesklinna piirkonna kohvikud. Tartus leiavad festivali sündmused aset Tartu Uues Teatris, ERMis ja Tartu Loomemajanduskeskuses. Muusikud, kunstnikud, näitlejad ja tantsijad Aasiast tulevad kokku, et tutvustada Balti- ja Põhjamaade tantsu- ja muusikahuvilistele Aasia kultuuri ning luua uusi koostöösuhteid Euroopa kunstnike ja produtsentidega.

Festivalile on oodata avangardtantsu duot Fumie Suzuki & Keiko Iguchi, kelle lavastus «Vibrating Sky» peegeldab moodsa ühiskonna varjukülgi. Meelt lahutab underground juurtega Jaapani rock-bänd Hikashu. Festivali programmis on oma uue lavastusega ka Eestis juba varem mitmel korral käinud ning tuntust kogunud tantsija Un Yamada.

Festivali keskmes on lisaks Aasia teatrile ka Eestis sündinud teos, Yukio Mishima kuulsale romaanile toetuv ballett «Kuldne tempel», lavastaja Teet Kask. Esietendus 16. märtsil Vene Teatris.

Festivalil saab näha veel ka põnevat filmiprogrammi, toimuvad mitmed töötoad nii kutselistele kui ka mittekutselistele tantsijatele, samuti loengud Aasia kultuurist, kunstist, muusikast ja tantsust. Tegevust jagub origami ja jaapani toidu valmistamise huvilistele.

«1000 kurge» festivali nimena meenutab Jaapani legendi, kus volditud paberlinnud oli levinud kink heade mõtete ja tegude märgiks, sümboliseerimaks pikka ja head elu ning inimsüdame rännuigatsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles