Kultuuriminister ei pidanud vajalikuks Vana Baskini Teatri tegevust toetada (2)

Kultuuritoimetus
Copy
Kultuuriminister Tõnis Lukas.
Kultuuriminister Tõnis Lukas. Foto: Margus Ansu

14. detsembril saatis Eesti Etendusasutuste Liidu juhatuse esimees Aivar Mäe kultuuriministrile kirja, kus juhtis tähelepanu Vana Baskini Teatri tegevustoetuseta jätmisele ja palus siiski kaaluda teatri toetamist kultuuriministeeriumi eelarvest.

Kirjas seisis: «Vana Baskini Teater on regionaalselt oluline teater, mis viib oma etendused ka Eesti väiksematesse kohtadesse, kuhu teised teatrid jõuavad harva või ei jõuagi. Vana Baskini Teatril on oma publik.»

Teater andis 2018. aastal 118 etendust, millest sai osa 19 364 teatrikülastajat. Mullu anti etendusi veelgi rohkem – 128.

2019. aasta suvel pidas kultuuriminister võimalikuks valdkonna lisavahendite tekkimise korral Vana Baskini Teater uuesti tegevustoetuse reale panna. Praeguseks on selge, et riik lisas eelmise aasta erateatrite baastegevustoetuse summale juurde veel umbes 327 tuhat eurot. Seega jagunes umbes 2,1 miljonit eurot 11 erateatri vahel ära (sh eraldatud lisavahendid). Ent neli väiketeatrit jäi toetusest ilma: Tartu Suveteatri Selts, Ühing Polygon, Lavastuskoda OÜ. Neljas ilmajääja oli Vana Baskini Teater, mis soovis saada riigilt 58 000 eurot.

Paraku ei pidanud kultuuriminister kinni suvel antud lubadusest ega pidanud mitte millekski ka Eesti Etendusasutuste Liidu liikmete ühisavaldust.

20. jaanuaril vastas kultuuriministeeriumi asekantsler Hillar Sein Eesti Etendusasutuste Liidu 14. detsembril saadetud kirjale järgmiselt:

Asjaolu, et Vana Baskini Teater ei saanud rahastust kultuuriministeeriumi taotlusvoorust, ei tähenda, et teater ei saaks tegutseda või oma rohkearvulist publikut Eesti eri paigus rõõmustada. Eestis tegutseb peaaegu poolsada suuremat või väiksemat erateatrit ning tegevustoetust saab neist 2020. aastal 11 teatrit. Arvestades, et Vana Baskini Teatri puhul on oluline väärtus just regionaalsus, on sobiv riigieelarveline rahastamise allikas näiteks Rahvakultuuri Keskuse taotlusvoor «Teater maal», kust teater on rahastust ka saanud.

Paraku jääb asekantsleril mõistmatuks, et enamus neist poolesajast väiketeatrist ei anna kunagi etendusi maapiirkonnas ja sellele loota, et need 50 väiketeatrit hakkavad nüüd ühtäkki maal etendusi andma, on väga sinisilmne. Samuti ei kata «Teater maale» toetusmeede mitte midagi muud, kui kütuse ostmist transpordivahenditele (60 senti/kilomeeter). Selle raha eest ei ole võimalik ühtegi bussi üürida, rääkimata veel katta muid etenduse andmisega seotud kulusid. Pealegi makstakse seda toetust ainult maapiirkondadesse sõitmisel, st maakonnakeskustesse sõidu korral (nt Põlva, Valga jne) tuleb transpordikulud teatril endal kanda. Riigipoolne tegevustoetus on teatrile vajalik regulaarseks etendustegevuseks, ilma selleta on see võimatu. Kahjuks pole Kultuuuriministeerium sellest aru saanud ja jätab Vana Baskini Teatri publiku pika ninaga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles