Endlas esietendub Mrožeki «Tango»

Kultuuritoimetus
Copy
Foto: Priit Loog

25. jaanuaril etendub Endla Teatri Küünis ideeline draamateos „Tango“, mille autor on Sławomir Mrožek, lavastaja ja muusikaline kujundaja Ingomar Vihmar ning kunstnik Illimar Vihmar.

Kui miski pole enam võimalik, sest kõik on võimalik, siis läheb raskeks, tunneb „Tango“ peategelane Artur (Ott Raidmets). Väga raskeks. Eriti, kui sa oled noor, andekas ja paljutõotav mees, kelle soontes pulbitsev veri lausa nõuab mässamist kõige seniolnu vastu. Aga mille vastu mässata siis, kui maailm on juba uueks loodud, kui su enda vanemad on juba purustanud kõik sotsiaalsed normid ja ühiskondlikud konventsioonid?

„Selles näidendis on Mrožek loonud oma mõtte väljendamiseks väga võluva maailma, kus ajavad oma asju väga kummalised, inimlikud ja samas lollakad tegelased. Kõik on nagu natuke nihkes, aga seda kõike võib vaadata ka teisest vaatenurgast, kus toimuv on ääretult reaalne. Sest nende tegelaste jaoks see ju ongi reaalsus,“ arutleb lavastaja Ingomar Vihmar.

„Kõik ju teavad seda ärakulunud tõde, et sa ei saa muuta mitte midagi, mis on väljaspool sind ennast. Endast väljaspool olevate asjade muutmise püüdega tekitad sa ainult kaost. Tuleb vaadata sissepoole, endasse, sest kogu maailm lähtub sinust enesest – sa pead muutma ennast, oma vaatenurka, oma suhtumist. Teisipidi tegemine on puussepanek. Minu jaoks ongi „Tango“ kõige olulisemaks teemaks see, et mingile ideele aluse panemine, selle läbiviimise nimel tegutsemine ja lootmine, et ideest tuleneb mingi muutus, on suhteliselt alati läbikukkumisele määratud.“

Ideelise draamateose „Tango“ tõlkija Aleksander Kurtna, valguskunstnik Chris Kirsimäe (TÜ VKA) ning tantsuõpetaja Liis-Katrin Avandi. Lavastuses mängivad Ott Raidmets, Saara Nüganen, Kleer Maibaum, Peeter Tammearu, Lii Tedre, Jaan Rekkor ja Nils Mattias Steinberg.

Järgmised etendused toimuvad 28. ja 29. jaanuaril, 5., 19. ja 26. veebruaril ning 11. märtsil Endla Küünis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles