Dokipreemia sai Ülo Pikkov

Kultuuritoimetus
Copy
Ülo Pikkov
Ülo Pikkov Foto: Docpoint

DocPoint Tallinn andis festivali avamisel välja noore dokumentalisti preemia režissöör Ülo Pikkovile. Noore dokumentalisti preemia saab filmilooja, kes paistab silma isikupärase filmikeelega ning kellel on julgust eksperimenteerida ja luua midagi seniolematut ning ambitsioonikat.

Ülo Pikkov on lisaks joonistatud ja nukuanimatsioonile loonud aastate jooksul mitu dokumentaalse koega animafilmi ning tema värskeima lühifilmi «Kilpkonn ja jänes» maailmaesilinastus toimus DocPoint Tallinna avamisel.

«Ülo Pikkovi filmograafias on tegelikult ka ennegi olnud tõsielusündmustest lähtuvaid, peamiselt animatsioonitehnikas teostatud filme. Filmiga «Kilpkonn ja jänes» on aga tasakaal läinud selgelt dokumentaalfilmi poole, kus animatsioon on pigem hõrk maitseaine,» kommenteeris laureaati festivali kunstiline juht Kaarel Kuurmaa. «Loodetavasti annab see tunnustus Ülole jätkuvat indu ajale jalgu jäänud filmiliikide jaotusest üle olla ning luua isikupäraseid ja kunstiliselt kõrgetasemelisi filme, milles mängulisus ja tõsieluline puudutavus kaunilt kokku kõlavad.»

Režissöör, produtsent, filmiteoreetik ja -õppejõud Ülo Pikkov on loonud režissöörina mitukümmend lühifilmi ning produtsendina enda loodud filmitootmisettevõtte Silmviburlane kaudu aidanud ekraanidele tuua täispika filmi «Õlimäe õied», EV100 raames valminud dokumentaalfilmide kogumiku «Juured» ning Eesti lugude sarjas valminud filme. 2018. aasta juunis kaitses Ülo Pikkov esimese Eestis valminud animatsioonivaldkonna doktoritöö «Anti-animatsioon, Ida-Euroopa animatsioonfilmi eripära» (Anti-Animation: Textures of Eastern European Animated Film)

Noore dokumentalisti preemiaga kaasneb stipendium 1000 eurot filmiõppe ja  

-arendustegevuseks ning selle väljaandmist toetab Estonian Business School (EBS)

Ülo Pikkovi uusimat filmi «Kilpkonn ja jänes» on võimalik näha DocPointi jooksul kaks korda, neljapäeval kell 18.00 koos DocPoint Helsinki avafilmiga «Vana korter» ning pühapäeval kell 14.30 koos Ülo Pikkovi dokumentaalsele loomingule keskendunud filmide eriseansil, kus linastuvad veel «Blow», «Keha mälu», «The End», «Tühi ruum» ja «Lahtilaskmise lugu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles