Hingamise pidulikust manitsemisest

Kultuuritoimetus
Copy
Teos näituselt «Su hingamise pidulik manitsus».
Teos näituselt «Su hingamise pidulik manitsus». Foto: Fragment

Neljapäeval, 6. veebruaril, kell 18 avavad Kirke Kangro ja Sheri Wills Hobusepea galeriis näituse «Su hingamise pidulik manitsus». Näitus jääb avatuks 23. veebruarini.

Nüüd, nagu tollalgi, muutun ma kiviks
sinu juuresolekul, meri,
kuid ei usu enam, et väärin sinu
hingamise pidulikku manitsust

Eugenio Montale

Inimene vaatab merd ja tema materjal hakkab muutuma. Meri: vaadata midagi, mis ei ole meie. Lahustuda, kokku variseda. Olla ääretu, mitmesugune ja sealsamas paigal. Selle vaate paneks ta seinale. Sädelus, aktseleratsioon. Minna tagasi, mikroosakestena. Teistsugune inimene, teistsugusest materjalist vaade.

Näitust saadab kujutlus iidsest, kestvast, sekkumatust eksistentsist. Stiihiast, mis võlub oma allumatusega. Pealkirjas kasutatud Eugene Montale luulerida tuletab meelde nostalgiat kontrollimatust loodusest. Ja inimese lootusest selle rüpes enesest eemalduda. Siin on idee vägevast, meid endasse hõlmavast ja meist puutumatust, mis suudab end ise puhastada. Luuletuse meri heidab endast välja «kasutu räbu», inutili macerie. Tegelikult on meie jäljed igal pool. Tuleb mõõta rannakarbi südamelööke, et tõdeda oma räbu ootamatut võimu.

Installatiivsed teosed tegelevad vaateliste naudingute ja nende evolutsiooniga. Galerii-keskkonnast avaneb vaade, mida püüab kontrollida kunstnik. Või püüab ta näidata hoopis midagi kontrollimatut.

Kirke Kangro (1975) töötab installatsiooni, skulptuuri, video ja performatiivsete teostega, mille tulemeid iseloomustab selgelt väljapuhastatud metafoorika. Installatiivsetes töödes kasutab ta minimalistlikke ja mõneti lüürilisi vahendeid ruumiolukordade analüüsimiseks ja paradokside väljamängimiseks. Tema praktika keskendub kontseptuaalsete materjalide keelele ja tähenduse ehitamisele – otsides inimliku kujutlusvõime piire ja laienedes universaalsetele ideedele keskkonna ja eksistentsi üle.

Ta on kureerinud rahvusvahelisi näitusi ning töötab Eesti Kunstiakadeemias professori ja vabade kunstide dekaanina.

Sheri Wills töötab filmi, video-performance'i ja installatsiooni meediumis ning tema teoseid on eksponeeritud rahvusvahelistel näitustel, sealhulgas isikunäitused Director's Lounge'is (Berliin), the Robert Beck Memorial Cinema's (New York) ja Rahvusvahelisel Eksperimentaalkino Ekspositsioonil. Willsi teosed on linastunud Londoni ja Rotterdami filmifestivalidel ning New Yorgi Moodsa Kunsti Muuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles