Tambet Tuisku näeb Eesti Draamateatri laval

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti Draamateatri lavastuses «Suur Siberimaa», mis on pühendatud Jaan Krossi 100. sünniaastapäevale, mängib keskset rolli Tambet Tuisk.
Eesti Draamateatri lavastuses «Suur Siberimaa», mis on pühendatud Jaan Krossi 100. sünniaastapäevale, mängib keskset rolli Tambet Tuisk. Foto: Eesti Draamateater

15. veebruaril esietendub Eesti Draamateatri suures saalis «Suur Siberimaa». Jaan Unduski näidendi toob lavale Toompere ning lavastuse keskses osas teeb rolli Tambet Tuisk.

«Suur Siberimaa» näidend on pühendatud rahvusvaheliselt tuntuima eesti kirjaniku Jaan Krossi 100. sünniaastapäevale ja põhineb tema elukäigu motiividele ajal, mil Kross oli pärast vangilaagreid asumisel Siberis ja seejärel tagasi Eesti NSVs, kus ta püüdis esialgu edutult kirjandusliku tööga leiba teenida. Suure osa teose taustafaktoloogiast on näidendi autor avanud ajakirjas Tuna aastal 2017.

Näidendi tegevus hargneb aastail 1951‒1956 Krasnojarski krais ja Tallinnas. Just Siberis hakkas Kross tegema süstemaatilist kirjanikutööd, mida soodustas sõbralik kooselu kommunist Alma Vaarmaniga.

Näidendisse pihustatud eluloolisi motiive ühendab ja teisendab kujutluslik lugu. Selle pealkiri tuleneb Andrei laulust Juri Miljutini operetis «Rahutu õnn» («Suur Siberimaa, tume põline laas...»), mis sai omal ajal kuulsaks Georg Otsa esituses.

Teos kuulub samasse sarja Unduski varasemate näidenditega «Boulgakoff» (laval 2008 Eesti Draamateatris) ja «Quevedo» (laval 2010 Vanemuises), kus peategelaseks on vaimu ja võimu vahelist heitlust oma isikus teravalt läbi elav kirjanik.

«Suur Siberimaa»

  • Autor: Jaan Undusk
  • Lavastaja: Hendrik Toompere
  • Kunstnik Ervin Õunapuu (külalisena)
  • Muusikaline kujundaja Lauri Kaldoja
  • Osades Tambet Tuisk (külalisena), Merle Palmiste, Raimo Pass, Jüri Tiidus, Britta Soll, Tõnu Kark, Markus Luik, Marta Laan, Taavi Teplenkov, Viire Valdma
  • Esietendus 15. veebruaril 2020 Eesti Draamateatri suures saalis
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles