Tallinnas saab näha põhjarahvaste kinokunsti

Kultuuritoimetus
Copy
Põhjarahvatse filmipäevad kinos Artis
Põhjarahvatse filmipäevad kinos Artis Foto: Artis

13.–15. veebruarini toimuvad kinos Artis Talvised Rahvusvähemuste Filmikultuuri Päevad, mis toovad ekraanile neli omanäolist filmi, viies kinosõbrad nii Põhja-Rootsi, Soome, Jakuutiasse kui ka Arktikasse.

Sel aastal toimub festival pisut teisel ajal ja harjumuspärased kevadpäevad on muutunud talvepäevadeks. See pole aga sugugi juhuslik, sest filmipäevade raames näidatakse filme, mis pajatavad just kauges põhjas elavate rahvaste elust.

«Talv on praegu suhteline ja kalendrist sõltuv mõiste,» räägib festivali korraldaja Tatjana Mühlbayer. «Aga leidub rahvaid, kelle jaoks on talv püsiv suurus, sest põhjas kaob päike pikkadeks kuudeks silmapiiri taha. Minifestivali eesmärk on heita uus pilk nende rahvaste kultuurile, kes elavad teisel pool polaarjoont, ja stereotüüpe purustada. Kaugel põhjas aset leidvad filmid on andekad ja ebatraditsioonilised.»

Keerulised inimsaatused põhjamaise looduse keskel

Filmipäevad algavad Rootsi režissööri Amanda Kernelli filmiga «Saami veri», mis räägib 14-aastasest saami tüdrukust Elle-Marjast, kes satub 1930ndate lõpus Rootsi maakooli, kus saami lapsi kasvatatakse Rootsi vaimus, mis tähendab ka oma kommete ja keele unustamist. Film pälvis 2017. aastal  Euroopa Parlamendi filmiauhinna Lux Prize.

Festival jätkub Soome ajaloolise draamaga «Tsamo», mida näidatakse Eestis esimest korda. Film kannab meid 1860. aasta Alaskasse, mis kuulus siis veel Vene tsaaririigi koosseisu. Soomlasest kaevandusinsener Simon ostab 10-aastase Tsamo-nimelise indiaanlanna ja toob tüdruku kodumaale. Simon tahab tüdrukut tsiviliseerida, too aga arvab siiralt, et mees võttis ta naiseks ning ka käitub vastavalt.

Laupäeval ootab vaatajaid kohtumine Jakuutia kinoga. Eduard Novikovi film «Tsaari lind» viib meid 1930ndate aastate sügavasse Jakuutia taigasse, kus vaikselt jahi ja kalapüügiga tegeldes veeretavad oma päevi Mikipper ja tema naine Oppuos. Vanakeste harjumuspärase elu pöörab pea peale nende hoovi lennanud kotkas, kes on jakuutidele püha lind. Film sai peaauhinna Moskva rahvusvahelisel filmifestivalil.

Vaatajaid ei jäta ükskõikseks ka režissöör Ljubov Borissova film «Siin päike ei looju», mis räägib noorest Altanist ja tema uuest tuttavast, vanakesest Baibalist, kes on tulnud inimtühjale saarele oma viimaseid elupäevi veetma. Altan saab vanamehe nõusse, et ta hakkaks pidama oma videoblogi, mis aitaks tal ehk leida oma kadunud tütre ja koos sellega ka elurõõmu.

Rohkem infot: https://www.kino.ee/Events/trfp2020

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles