Tanja Muravskaja läheb Brüsselisse

Kultuuritoimetus
Copy
Tanja Muravskaja
Tanja Muravskaja Foto: Kuvatõmmis

Jaanuaris alustas kunstnik Tanja Muravskaja kuus kuud kestvat residentuuri Brüsseli mainekas kunstikeskuses WIELS. Võimalust Eesti kunstnikele Brüsselis töötada korraldavad WIELS ja Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus.

Residentuur WIELSi kunstikeskuses on üks hinnatumaid residentuurprogramme Euroopas. Programm kestab kuus kuud ja selle eesmärk on eelkõige kunstniku erialane areng. Osalejatele korraldatakse töötubasid, vestlusringe, arutelusid, kunstnikutele annavad tagasisidet residentuuri külastavad oma ala tipud: kriitikud, kuraatorid, kunstimänedžerid ja teoreetikud.  

Tanja Muravskaja (1979) käsitleb oma loomingus peamiselt Eesti ühiskonna identiteediproblemaatikat, mida on mõjutanud ajaloolised protsessid ja globaalsed arengud. Peamiselt kasutab Muravskaja fotot, videot ja installatsiooni. 

Muravskaja on üks kunstnikupalga saajatest, teda on autasustatud Vaal galerii preemiaga (2007), Eesti Kultuurkapitali loomingulise aastastipendiumiga (2008, 2016) ja Kultuuriministeeriumi riikliku stipendiumiga (2014), Sadolini kunstipreemiaga (2015). Ta on võitnud Köler Prize’i grand prix (2018).

WIELSi residentuuris soovib kunstnik arendada edasi ideed tuleviku inimesest: inimloomuse muutusest, mida mõjutavad uued sotsiaalsed, eetilised ja vaimsed väärtused.

2018. aastast on programmis osalenud Eesti kunstnikud Paul Kuimet, Jaanus Samma, Anna Škodenko ja Tõnis Saadoja. 2020. aastal osalevad Tanja Muravskaja ja Anu Vahtra (aasta teises pooles). Kunstnikud valitakse välja avalikul konkursil, konkurss 2021. aastaks avaneb selle aasta suvel.

Koostööd WIELSiga organiseerib Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus (KKEK), mis on 1992. aastast tegelenud Eesti kunstnikele ja kunstiväljale võimaluste loomisega ning korraldab Eesti paviljoni Veneetsia biennaalil. Eesti kunstnike osalemist WIELSis rahastab Kultuuriministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles