Kanutis Iggy Lond Malmborgi autorilavastus

Kultuuritoimetus
Copy
Iggy Lond Malmborg lavastuses «Physics and Phantasma».
Iggy Lond Malmborg lavastuses «Physics and Phantasma». Foto: Renee Altrov

Kanuti Gildi SAALis jõaub lavale Iggy Lond Malmborgi autorilavastus "Things in my mouth", mille esietendus toimus 29. novembril 2019 Rosendal Teatris Trondheimis. 

Iggy Lond Malmborg lahkab jätkuvalt teatrisituatsiooni ja selle suhet samastumisprotsessidega, jätkates oma kahe eelneva soolo "b o n e r " (2014) ja "Physics and Phantasma" (2017) jälgedes.

Tema uue teose "Things in my mouth" fookuses on hääl. Siinjuures mitte niivõrd bioloogilise võimekusena, vaid õpitud kultuurilise nähtusena; kui nurgakivi nn "stabiilsete identiteetide" – soo, rassi, klassi, seksuaalse identiteedi – loomisel ja esitamisel nii laval kui ühiskonnas.

Iggy Lond Malmborg (1987) on vabakutseline näitleja ja etenduskunstnik, kes tegutseb nii Malmös kui Tallinnas. Kuigi klassikalise näitlejaharidusega (Malmö Teatriakadeemia), kasutab ta erinevaid esteetikaid ja stiile nii soolodes kui koostöödes. Tema põhihuvi seisneb reaalse etendussituatsiooni olukorra kasutamises mudelina, millele rakendada lavastuse diskursust. Kasutades strateegiaid, mida võib võrrelda minimalismiga, toob ta fookusesse teatri (võimu)struktuurid, vaadeldes teatrit kui hierarhilist masinat, mis koosneb (alateadlikest) kaasamise ja eraldamise mustritest.

Hetkel tuuritab ta lavastustega "b o n e r" (2014), "99 Words for Void" (duo Maike Lond Malmborgiga 2015), "Physics and Phantasma" (2017) ja "Things in my mouth" (2019), mis kõik on valminud koostöös Kanuti Gildi SAALiga. Neid lavastusi on näidatud erinevatel festivalidel ja etenduspaikades, nagu Spielart (München), Baltic Circle (Helsingi), TnBA (Bordeaux), Baltoscandal (Rakvere), Auawirleben (Bern), Nanterre-Amandiers (Pariis), FFT (Düsseldorf), Bastard Festival (Trondheim), Sophiensäle (Berliin), Staatstheater Nürnberg, Nowy Teatr (Varssavi), Palm Off Fest (Praha) ja Dublin Theatre Festival. Alates 2009. aastast teeb ta koostööd Johannes Schmitiga duo White on White nime all, 17/18 hooajal esietendusid neil Maxim Gorki teatris Berliinis lavastused "Fuck me ! (we didn’t make it)" ja "Tyskland".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles