Karl Laumets toob Vene Teatris lavale Durnenkovi «Utoopia»

Kultuuritoimetus
Copy
Vene Teatris esietendub «Utoopia» Mihhail Durnenkovi samanimelise näidendi põhjal.
Vene Teatris esietendub «Utoopia» Mihhail Durnenkovi samanimelise näidendi põhjal. Foto: Vene Teater

Vene Teatri väikeses saalis esietendub 13. märtsil kell 19 «Utoopia» Mihhail Durnenkovi samanimelise näidendi põhjal, mille lavastab Karl Laumets Vanemuise teatrist.

Näidendi peategelased on kauge ääremaa elanikud, kelle saatus on kujunenud üsna keerulistes oludes. Nüüd annab seesama saatus neile ootamatult uue võimaluse. Pealinnast saabunud ärimees tahab taastada põlenud kõrtsi, mis oli omal ajal kuulus vastiku õlle ning vana ja kulunud mööbli poolest. Ärimehe soov on taastada kõrts ning panna sellele nimeks Utoopia. Sellise ettepaneku teeb ta kõrtsi endistele omanikele – abielupaarile, kes elumurede koorma all on üksteisest viimasel ajal lahku kasvanud. Kõrtsi taastamise ettepanek tundub neile viimase õlekõrrena, mis aitaks igapäevasest viletsusest välja rabelda. Samas on töö tellijal üks tingimus – Utoopia tuleb taastada täpselt sellisena, nagu see oli, ei parema ega kehvemana; see peab saama täpselt samasuguseks, nagu see oli 1990. aastatel.

Näidendi «Utoopia» toob Vene Teatris lavale Vanemuise näitleja Karl Laumets, kes eelmisel aastal pärjati Eesti parima lavastaja tiitliga. Näidendi autor on tuntud vene dramaturg, festivali «Kuldne mask» teatripreemia laureaat Mihhail Durnenkov.

Mihhail Durnenkov oma näidendist: «Mulle tundub, et «Utoopia» ei räägi mitte sellest, kuidas muuta meie ühiskonda paremaks või mõistlikumaks, vaid ühisosast, eelkõige võimalusest olla koos. Utoopia on midagi väljamõeldut, midagi tehnoloogilist või humanitaarset, mis võimaldab ühel inimesel saada teisega lähedasemaks. Minu jaoks on Utoopia omamoodi katsetus. See ei ole tulemus, vaid eelkõige protsess. Utoopia ei ole absoluutne. See on järjekindel absoluudi poole pürgimine, meie igapäevane püüdlus saada Teistsuguseks. Näidend «Utoopia» räägib hirmust tuleviku ees, hirmust elu ees, selle ees, et tuleb end muuta, püüdlusest leida endale turvaline varjupaik minevikust ja jääda sinna igaveseks.»

Näidendit esitleti festivali «Kuldne Mask Eestis 2019» teatrilaboratooriumis. Etendus sai teoks Eesti Kultuurkapitali toel. Osades Tatjana Manevskaja, Dmitri Kosjakov, Igor Rogatšov ja Eduard Tee.

Kõigil Vene Teatri etendustel on sünkroontõlge eesti keelde (kõrvaklappides).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles