Taavi Tõnisson toob Ugalas lavale krimiloo noortele

Kultuuritoimetus
Copy
Taavi Tõnisson Ugalas.
Taavi Tõnisson Ugalas. Foto: Heigo Teder

Ugala teatris jõuab 4. märtsil lavale koguperelavastus «Piruka magus põhi», mille aluseks on Alan Bradley kogu maailmas menukaks osutunud romaan. «Piruka magus põhi» on põnev, tume ja huumoriga vürtsitatud detektiivilugu, mille tegevus toimub paralleelselt mitmes ajas ja kus ükski tegelane ei ole päriselt selline, nagu ta alguses paistab.

11-aastane keemiageenius Flavia de Luce, keda kehastab Ugala teatri näitleja Ilo-Ann Saarepera, leiab oma koduaiast hingevaakuva mehe. Kui mõrva peamiseks kahtlusaluseks saab Flavia isa, Buckshaw’ mõisa peremees kolonel de Luce, asub Flavia juhtumit ise lahendama.

Külalisena oma lavastajadebüüti Ugalas tegelev Taavi Tõnisson NUKU teatrist toob lavastuse olulise sõnumina välja, et raamatut ei tohi kunagi hinnata selle kaane ega pirukat selle väljanägemise järgi. «Loeb sisu, ainult sisu! Ebaõiglusele ja julmusele tuleb vastu astuda isegi siis, kui on kohutav hirm. Mõeldes protsessidele, mis tänagi meie ühiskonnas toimuvad, hiilivale julmusele või hoolimatusele, tundub oluline jutustada lugusid inimestest, kellel jagub julgust midagi ette võtta!» ütleb lavastaja.

«Piruka magus põhi» on ka ühe katkise perekonna kokkusaamise lugu. «Lahendades mõrva, tuues päevavalgele minevikusaladused ja riskides oma eluga, toob Flavia tegelikult oma perekonna üle aastate üksteisele lähemale ja tekib arusaam, et mitte kedagi ega mitte midagi ei tohi võtta enesestmõistetavana. Tihti mõistame ju asjade tegelikku väärtust alles siis, kui tekib oht neist ilma jääda,» võtab Tõnisson loo teraviku kokku.

Alan Bradley krimilugu jäi Tõnissonile silma juba kaks aastat tagasi. «Raamat haaras mind esimestest lehekülgedest ja vaimustunult lugesin ühe hingetõmbega loo läbi. Mulle meeldis peategelase, 11-aastase Flavia de Luce’i julgus, mängulisus ja intelligentsus,» kirjeldab ta. Romaani on teatri jaoks dramatiseerinud Siret Campbell. Taavi Tõnissoni lavastatud ja Marion Unduski kujundatud lavalugu pakub rohkelt põnevust, aga kindlasti ka omajagu nalja.

Ilo-Ann Saarepera kõrval astuvad lavale Aarne Soro, Marika Palm, Mariann Tammaru (TÜ VKA), Vallo Kirs, Martin Mill, Andres Tabun, Vilma Luik, Jaana Kena, Rait Õunapuu ja külalisena Ott Kartau. Lavastuse valguskunstnik on Priidu Adlas, koreograaf Olga Privis (Vene teater) ning muusikalise kujunduse loob Peeter Konovalov.

Kevadhooajal mängitakse krimilugu «Piruka magus põhi» vaid Ugala teatris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles