Berliini filmifestivali peapreemia võitis Iraani teos «Kurjust ei ole»

BNS
Copy
Mohammad Rasoulofi teos «Kurja ei ole» võitis Berliini filmifestivali peapreemia. Iraani näitlejanna Baran Rasoulof rääkis filmilavastajast.
Mohammad Rasoulofi teos «Kurja ei ole» võitis Berliini filmifestivali peapreemia. Iraani näitlejanna Baran Rasoulof rääkis filmilavastajast. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix Baltics

Berliini filmifestivalil võitis laupäeval parima filmi preemia Kuldkaru Iraani filmilavastaja Mohammad Rasoulofi teos «Kurjust ei ole».

«Ma soovin, et Mohammad saaks siin ise olla, kuid kahjuks pole tal lubatud riigist lahkuda. Ma tahaksin tänada suurepäraseid näitlejaid ja meeskonda, kes seadsid oma elu ohtu, et selles filmis osaleda,» ütles auhinna vastu võtnud produtsent Farzad Pak. 

Rasoulofile määrati mullu aastapikkune vangistus riigi julgeoleku ründamise eest ning talle kehtestati eluaegne filmide lavastamise keeld. Praegu teda vangistatud ei ole, kuid tema pass konfiskeeriti 2017. aastal pärast tema filmi «Lerd» esilinastust Cannes'i filmifestivalil. 

Väljaande Variety sõnul on parima filmi Kuldkaru võitnud film režissööri «kõige otsekohesemalt kriitiline avaldus seni».

Film kujutab endast «kafkalikke moraalseid mõistujutte surmanuhtlusest Iraanis ning selle sooritajatest, mis on loodud talle seatud valitsuse piiranguid üheselt trotsides».

Otsus viibida Berliini filmifestivalil ei olnud minu langetada, ütles Rasoulof avalduses. 

Iraani valitsus võtab filmirežissööre tihti sihtmärgiks ning kehtestab neile keelde, piiranguid ja ähvardab vangistusega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles