Jõgeval algavad Alo Mattiiseni muusikapäevad

Kultuuritoimetus
Copy
Alo Mattiiseni muusikapäevad.
Alo Mattiiseni muusikapäevad. Foto: Eili Arula

6. märtsil kogunevad Jõgevale noored muusikahuvilised kogu Eestist: kahe päeva jooksul peetakse Alo Mattiiseni muusikapäevade raames XXIV üleriigilist koolinoorte ja IX üleriigilist noorte vokaalansamblite konkurssi. Võistlustulle astub 48 ansamblit, milles teeb kaasa ühtekokku 348 lauljat ning mida juhendab 27 muusikaõpetajat. Ansambleid hinnatakse viies vanuserühmas.

Muusikapäevad avatakse 6. märtsil kell 13 Jõgeva kultuurikeskuses. Samal päeval astuvad seal üles 4.–5. klassi ja 6.–7. klassi ansamblid, järgmisel päeval 8.–9. klassi, gümnaasiumiastme ja kuni 26 aastaste noorte ansamblid. Nende etteasteid hindab žürii ehk Suur Kõrv, millesse kuuluvad vokaalgrupi MIRT laulja Merit Hirvoja-Tamm, Rapla laulustuudio juht ja õpetaja Thea Paluoja, kunagine Rapla laulustuudio ansamblite laulja Triin Saarela, koorijuhid Laine Randjärv, Mai Simson ja Hirvo Surva, helilooja Priit Pajusaar, näitleja Peeter Oja ning Viljandi muusikakooli direktor Tonio Tamra. Paremad ansamblid kuulutatakse välja 7. märtsil kell 17.

Peale võistluskontsertide on konkursi ajal võimalik osa saada veel kahest kontserdist. Reede õhtul kell 20 astub kultuurikeskuses üles Pärnus tegutsev kuueliikmeline vokaalgrupp MIRT, mis esitab folkmuusikast inspireeritud originaalloomingut, ning laupäeval kell 16 ansambel Ahoi, mille kaks liiget, Artur Rehi ja Martin Kalm, on pärit Jõgevalt ja siinsele publikule üsna hästi tuntud.

1997. aastast Jõgeval toimunud koolinoorte ansamblite konkurss on jätnud märkimisväärse jälje eesti muusikalukku, sest sellel on aastate jooksul üles astunud paljud praegused eesti muusika olulised tegijad. Konkurss on olulisel määral tõstnud ka noorte ansamblilaulu taset. „Mullusel konkursil oleksid kuus-seitse paremat ansamblit kõik vabalt peapreemia saada võinud. Võitja väljaselgitamine käis, piltlikult öeldes, millimeetri poolitamise teel. Vaevalt et Suure Kõrva elu tänavugi lihtsam saab olema,“ ütles muusikapäevade käivitaja, Jõgevamaa gümnaasiumi muusikaõpetaja Maret Oja. „Kui kuuldused kõrgest tasemest võivad mõne potentsiaalse osaleja ka eemale peletada, siis tänavu saame rõõmustada mitme uustulnuka üle. Tartu Variku kooli, Aruküla põhikooli, Neeme kooli ja Viljandi gümnaasiumi lauljad pole meil näiteks varem esinenud, aga nüüd on meiega liitumas.“

Muusikapäevi, mis on pühendatud Jõgevalt pärit isamaalaulikule Alo Mattiisenile ja mis on kujunenud noorte muusikahuviliste legendaarseks kohtumispaigaks, korraldab MTÜ Tähetund koostöös Jõgeva kultuurikeskuse ja Jõgeva põhikooliga.  Muusikapäevade kontserdid on vaba sissepääsuga ja neile on oodatud kõik muusikahuvilised.

Kui üleriigiline ansamblite konkurss saab laupäeval läbi, siis muusikapäevad lähevad tuleval nädalal edasi põnevate kontsertidega Jõgevamaa gümnaasiumis ja Jõgeva põhikoolis. Neilegi on kõik huvilised oodatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles