Juhan Ulfsaki uuslavastus Von Krahlis

Kultuuritoimetus
Copy
09.06.2019. Tallinn. Juhan Ulfsak. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES FOTO: Eero Vabamaegi/postimees
09.06.2019. Tallinn. Juhan Ulfsak. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES FOTO: Eero Vabamaegi/postimees Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

12. märtsil esietendub Von Krahli teatris Juhan Ulfsaki uuslavastus «Pigem ei».

Lavastus tõukub Herman Melville'i lühijutust «Kirjutaja Bartleby» (1853), mille põhjal Taavi Eelmaa on kirjutanud uue iseseisva teksti. Normaalses kopeerijate kontoris käib usin töö ning jaatatakse kõiki tööga seotud rõõme kollektiivi küünarnukitundest meeldivate lõunapausideni. Pidulikkuse tõstmiseks viib kontori juhataja sisse erilised rituaalid, mis annavad igapäevasele tööle emotsionaalse lisaväärtuse. Töökoormuse kasvades on kontor sunnitud otsima endale uue kopeerija ning tema saabumine lubab veelgi tublimalt töötada. Ent ootamatult teeb uus töötaja midagi, mida mitte keegi ei oota. Normaalse maailma sambad hakkavad värisema ja rahva hääl raevust kähisema.

Melville'i «Kirjutaja Bartleby» valmis üle 150 aasta tagasi, kuid pole tänaseni kaotanud oma aktuaalsust. Teksti mõjutusi on märgatud kirjanduses (Franz Kafka, Albert Camus jt), aga ka filosoofias ning nüüdisaegses ühiskonnateoorias. Slavoj Žižek on nimetanud «Kirjutaja Bartleby» keskset konflikti tänase maailma jaoks tuumseks, kui me üldse tahame veel mõelda valitsevate majanduslike, ideoloogiliste jt normide käest vabanemise peale.

Laval on Mari Abel, Jakob Juhkam, Ingmar Jõela, Lauri Lagle, Jörgen Liik, Marika Vaarik, lava taga dramaturg Eero Epner, kujundajad Kairi Mändla ja Juhan Ulfsak, helilooja Jakob Juhkam, valguskujundaja Oliver Kulpsoo, koreograaf Ingmar Jõela, graafiline disainer Allan Appelberg ja tõlkija Hanno Soans.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles