Lahkunud on kujundusgraafik ja disainer Silvi Virkepuu

Kultuuritoimetus
Copy
Silvi Virkepuu.
Silvi Virkepuu. Foto: Erakogu

Lahkunud on kujundusgraafik ja disainer Silvi Virkepuu (30. I 1951–7. III 2020). Tema ärasaatmine toimub Pärnamäe krematooriumis 13. märtsil kell 14.

Silvi Virkepuu omandas hariduse Eesti Riikliku Kunstiinstituudi (praegune Eesti Kunstiakadeemia) arhitektuuri teaduskonna tööstuskunsti erialal aastatel 1970–1975. Instituudi lõpetamise järgselt asus ta tööle Kohaliku Tööstuse Ministeeriumi projekteerimise, tehnoloogia ja kujunduse instituudis kujunduse ja konstrueerimise insener-kujundajana ning alates 1978. aastast projekti peakonstruktor-disainerina.

Virkepuu esimeseks ülesastumiseks oli legendaarne näitus «Harku 75», pärast mida on ta aktiivselt osa võtnud paljudest grupinäitustest. 1976. aastal liitus Virkepuu kunstnike liidu tarbegraafika sektsiooniga, 1978. aastal Kunstnike Liidu noortekoondisega ja 1980. aastal võeti vastu Kunstnike Liidu liikmeks.

Silvi Virkepuu leidis rakendust graafilise disainerina ja kujundas pakendeid, plakateid, logosid ning meeneid – näiteks tehasele Tarbeklaas, tootmiskoondisele Flora, tootmiskoondisele Vasar, Tartu Plassmasstoodete Katsetehasele, Tallinna Klaverivabrikule, plastmasstoodete vabrikule Salvo, nahkgalanteriivabrikule Linda, kondiitritoodete vabrikule Kalev, tootmiskoondisele Polümeer ja 1980. aasta Olümpiamängude Purjeregati kultuuriprogrammile.

Silvi Virkepuu on tegelenud lisaks tarbegraafikale ka tootedisainiga – puust konstruktor «Knops» ja arendavad visuaalsed mängud «Maja 1», «Maja LL», «Sild» lastele, pehme mänguauto Dixi, tootmiskoondis Norma auto ohutusrihmade detailidisain, elektriline muruniitja tootmiskoondisele Vasar, lastekelk ja väikelapse kiik tootmiskoondisele Tootsi, hambatehnika osakonna lahendus sanatooriumile Tervis jpm.

Kujundusvõtetest armastas Silvi Virkepuu kasutada fototöötlust. Ta on kujundanud raamatuid, postkaarte ja trükiseid kirjastustele Perioodika ja Eesti Raamat. Viimastel aastatel võttis Virkepuu osa mitmetest konkurssidest – Mulgimaa lipu konkurss, Räpina Aianduskooli logo konkurss, Lääne-Nigula valla vapi konkurss jpm. Graafilise disaini erialale lisaks rakendas Virkepuu end kunstiõpetajana – Lasnamäe Sotsiaalkeskuses võib hetkel näha Silvi Virkepuu juhendatud kunstiringi väljapanekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles