Eestis alustab uus teater

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Iggy Lond Malmborg lavastuses «Physics and Phantasma».
Iggy Lond Malmborg lavastuses «Physics and Phantasma». Foto: Renee Altrov

1. aprillil avab loominguline platvorm  e¯lektron esimese tegutsemishooaja Kõheda vastasmõju festivaliga. Lauri Lagle kõrval oli just e¯lektron see, kes sai kultuuriministeeriumilt Sakala 3 konkursi lõppedes rahalist toetust.

Kultuuriministeerium otsustas Sakala 3 teatrimaja ideekonkursi järel NO99 teatrist nn üle jäänud summa jagada kolmeks. Selle toel hoitakse käigus Sakala 3 teatrimaja ning tõstetakse erateatrite baasrahastust. Lisaks saavad mõlemad Sakala 3 konkursi lõppvooru jõudnud ideed, Lauri Lagle ning ühenduse e¯lektron välja pakutud kontseptsioon, toetuse kolmeks aastaks, et oma loomingulisi plaane ellu viia.

Mõlemale Sakala 3 konkursi lõppu jõudnud ideele näeb kultuuriministeerium alates 2020. aastast ette 200 000 eurot aastas kolme aasta jooksul.

e¯lektroni taga on seni eelkõige MIMprojecti ja Kanuti Gildi Saaliga seotud inimesed (Taavet Jansen, Henri Hütt, Maike Lond Malmborg, Evi Pärn, Annika Üprus, Maarja Kalmre, Eneli Järs, Karl Saks, Kaie Küünal, Kalle Tikas, Eleonora Tikas, Andres Tenusaar, Raul Keller, Andrus Aaslaid, Andrus Laansalu ja Henry Kasch).

e¯lektron ütleb enda kohta, et nad on poolenisti virtuaalne, poolenisti füüsiline platvorm, mis liidab etenduskunstide ja teaduse otsingulisi tegevusi. e¯lektroni sisu on kunstnike ja teadlaste koostöö, millel on loomingulise laboratooriumi vorm – tehakse midagi, mida kumbki ilma teiseta tehtud ei saaks. Tööriistad ja eeldused on üsna ilmselt erinevad, aga nii teadlase kui kunstniku jaoks on peamine edasiviiv jõud uudishimu.

Mis peaks olema tulemus? e¯lektron vastab: «Ootamatud kunstivormid, tekstid, mis kannataks välja akadeemilise analüüsi. Teadmised, mida enne polnud ei kunstnikul ega teadlasel. e¯lektron ei sulge võimalikke liitvorme kindlate pealkirjadega sahtlitesse. Neuroteadused, mikrotonaalsus, lingvistika, biosemiootika, koreograafia, materjalide tugevusõpetus – ükskõik mis võib mahtuda e¯lektroni katselaborisse. e¯lektron hakkab korraldama uurimuslikke residentuure. Katsetamised, leiutamised ja läbikukkumised tehakse ka avalikult nähtavaks, sest e¯lektroni üheks fookuseks on katsetes tekkinud kogemuse esitamine kunstisündmustena. Vana kõnekäänd ütleb, et uudishimu tappis kassi. e¯lektronis sellest kõnekäänust lugu ei peeta – uudishimu on e¯lektroni tuumakütus, ei rohkem ega vähem.»

Uue rühmituse esimene pääsuke ongi aprillis toimuv festival.

Kõheda vastasmõju festival toimub 1.–4. aprillini Kanuti Gildi SAALis. Esinevad Hiroaki Umeda, Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi ansambel EMA, dr Aleksander Väljamäe ja Iggy Lond Malmborg. Festival lõpeb 4. aprillil peoga 404 event not found Von Krahlis.

Hiroaki Umeda lavastused põhinevad tehnoloogia ja inimkeha vastasmõjudel. Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi ansambel esitab Kanada helilooja Udo Kasemetsa muusikat. Aleksander Väljamäe projekt «DataWe» uurib tulevikku, kus puudub individuaalsus ja kus inimesed moodustavad ühiseid probleemelahendavaid ajukärgi. Iggy Lond Malmborgi «Physics and Phantasma» tihendab ja eksponeerib inimeste fantaasiaid.

1.04 • 19.30 • Hiroaki Umeda «Accumulated Layout / Intensional Particle».

2.04 • 19.30 • Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel EMA / Udo Kasemets: «Tt – tribute to Buckminster Fuller, Marshall McLuhan, John Cage».

Kontserdile eelneb e ̄lektroni pidulik avamine kell 17:00 e ̄lektroni stuudios, Pikk 20.

3.04 • 19.30 • Aleksander Väljamäe «DataWe eksperimendid». Showingule eelneb Dr. Aleksander Väljamäe loeng kell 18:00 e¯lektroni stuudios, Pikk 20

4.04 • 19.30 • Iggy Lond Malmborg «Physics and Phantasma». Etendusele eelneb André Eiermanni loeng Skype’i vahendusel kell 18.00 e ̄lektroni stuudios, Pikk 20.

4.04 • 22.00 Pidulik lõpetamine 404 event not found Von Krahlis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles