Ameerika filmiarhiiv toob HÕFFile oma aarded

Kultuuritoimetus
Copy
„Tammy ja türannosaurus Rex” linastub eeldatavasti HÕFFil.
„Tammy ja türannosaurus Rex” linastub eeldatavasti HÕFFil. Foto: Filmikaader

Aprilli lõpus toimuval Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil jõuab ekraanile kaks legendaarset B-kategooria filmi, mis on pärit Ameerika žanrifilmide arhiivi varasalvest.

«Tammy ja türannosaurus Rex» tuli välja 1994. aastal, kuid tublisti kärbituna – suurema publikuhuvi eesmärgil visati sealt välja vägivaldsed stseenid, mis oleksid kaasa toonud vanusepiirangu. Filmi 25. sünnipäevaks taastati selle algne versioon, mida on suure menuga näidatud juba paljudel fantaasiafilmide festivalidel – nüüd ka Haapsalus.

«Seda sündmust peaks tähistama kui rahvuspüha,» kirjutas meelelahutustööstuse väljaanne Collider filmi taastamise puhul.

Sünopsise järgi siirdab kuri teadlane tapetud gümnasisti Michaeli aju robot-türannosauruse kehasse. Saurusepoiss põgeneb oma tüdruksõbra Tammy juurde, vandudes enda surmas süüdi olevatele koolikaaslastele kättemaksu. Stewart Raffilli kultuslikus õuduskomöödias mängib peaosa Bondi-tüdruk Denise Richards ja saurusepoissi ei keegi muu kui verinoor Paul Walker «Kiirete ja vihaste» sarjast.

Ka retroprogrammi teine linateos, 1982. aastal valminud «Ohjeldamatu jõud» jõuab Haapsallu taastatuna. Edward D. Murphy lõbus madinafilm, milles rühm võitluskunste harrastavaid tudengeid avastab Lõuna-Hiina mere saare koletu saladuse, ekspluateerib häbenemata kõiki ninja-, zombi-, natsi-, kung fu-, piraaja- ja kannibalifilmide stampe.

«Nii halb, et hea hakkab,» iseloomustab filmi HÕFFi juht Helmut Jänes.

Ameerika žanrifilmide arhiiv (AGFA) on 2009. aastal Austinis asutatud mittetulunduslik organisatsioon, mis kogub, säilitab, restaureerib ja levitab vanu linateoseid. Arhiivis on üle 6000 filmi ja selle nõuandjateks on mitmed filmikunsti tippnimed, nagu Paul Thomas Anderson, Nicolas Winding Refn, aga ka žanrifilmide meister Frank Henenlotter, muusik RZA, exploitation-filmide säilitaja Lisa Petrucci jpt.

«AGFA ei puhka enne, kui žanrifilmid valitsevad maailma» kõlab arhiivi tunnuslause.

15. Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival leiab aset 30. aprillist 3. maini. Festivalil linastub üle 35 filmi 15 riigist. Festivali passid on juba müügil aadressil www.hoff.ee. Kogu programm avalikustatakse ja piletimüük algab 9. aprillil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles