Esietendub Teet Kase balletilavastus «Kuldne tempel»

Kultuuritoimetus
Copy
Balleti «Kuldne tempel» esilinastus Yokohamas.
Balleti «Kuldne tempel» esilinastus Yokohamas. Foto: Jun Ishikura

16. märtsil esietendub Vene Teatris Aasia sõnatu teatri festivali «1000 kurge» programmis Teet Kase uus balletilavastus «Kuldne tempel».

«Kuldne tempel» on valminud loomingulise koosluse birdname* koostöös.  Birdname’i kuuluvad lisaks lavastaja Teet Kasele heliloojad Sander Mölder ja Timo Steiner ning produtsent Tiiu Tamm. EV100 raames etendus samalt koosluselt menukas ballett «Keres»mis oli inspireeritud legendaarsest Eesti maletajast Paul Keresest.

«Kuldne tempel» on saanud ainest Yukio Mishima tuntud romaanist «Kuldne tempel».  Kyôtos asuva Kinkakuji templi mahapõletamise intsidendil põhinev Mishima (1925-1970) tuntuim romaan jälgib noore munga ja Kuldse Templi kummalisi suhteid, mis hakkavad hargnema juba peategelase lapsepõlves, mil ta kuuleb isalt lugusid maailma kõige kaunimast asjast. Tempel kogu oma iluga vallutab nooruki meeled, muudab neid, manipuleerib nendega, kord ilmutades end poisile kõige ebasobivamal hetkel, kord jälle hoides kogu oma ilu endale. Painavas meeltesegaduses ei jäägi noorel mungal muud üle, kui enesevabastuse eesmärgil hävitada selle ilu alge.

Lavastuse näol on tegemist koostööprojektiga kõrgel professionaalsel tasemel. Lavastaja Teet Kask, heliloojad Sander Mölder ja Timo Steiner, kunstnik Ülar Mark, valguskunstnik Margus Vaigur, videokunstnik Taavi Miisu Varm.

Laval on tantsijad Roosi Natali Nõgisto (Eesti), Huiyeob Jeong (Lõuna-Korea), Noh teatri laulja Ryoko Aoki (Jaapan) ja tšellist Theodor Sink (Eesti).

Lavastaja Teet Kask: «Lavastus on festivali «1000 kurge» finaaliks, millega paneme selleks korraks Aasiast tulnud kaasagsetele meistriteostele ning Aasiast inspiratsiooni ammutanud  teoste esitamisele kauni punkti. Olen rõõmuus, et saan peagi jagada pika ja vaimustava protsessi tulemust meie publikuga. Lavastuses käsitleme mitmeid elulisi küsimusi. Eelkõige oli eesmärgiks lasta end inspireerida  ja kanda Yukio Mishima geniaalsest teosest. Kuna raamat on oma olemuselt täiuslik, ei näinud me vajadust seda otseselt lavale tuua, vaid tegeleda romaanis tõstatuvate küsimustega ilu, väärtuste ja olemise üle üldiselt.»

Teine etendus on 17. märtsil Vene Teatris, 9. veebruaril esietendus «Kuldne tempel» Jaapanis Yokohamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles