Eesti kunsti suurteost esitleti uhkelt

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy

Imestan veel praegugi, kuidas üks mälestus lapsepõlvest võib nii eredalt ja mõjuvalt meeles olla. Tookord aga, umbes kuuskümmend aastat tagasi, seistes ema käe kõrval Kadriorus Eesti Kunstimuuseumis Konrad Mäegi ühe silmipimestavalt erksa maastikumaali ees, sain aru, et midagi puudutas mind tõeliselt, rohkem kui kunagi varem. Usun, et see hetk aitas lühendada ja kiirendada minu teed kunsti juurde.

Just nii algab Enn Kunila eessõna kolmapäeval Kadrioru kunstimuuseumis esitletud uhkes raamatus «Igatsus ilu järele. 25 aastat Enn Kunila kunstikollektsiooni». Nagu pealkiri viitab, siis ühtede kaante vahele – toimetajaks/koostajaks/peamiseks kirjutajaks ikka Eero Epner – on koondatud Enn Kunila kunstikollektsiooni lugu, seda nii Kunila enda kui ka tema kaasteeliste, lähemate ja kaugemate partnerite pilgu läbi.

Loomulikuilt leiab 422 lehekülge paksust raamatust ohtralt pilte – Eesti ühe olulisema erakogu kollektsiooni kuuluvate aarete kvaliteetseid reprosid. Fotode kõrval on aga kunstiteadlase Eero Epneri lühikesed ja haaravad tekstid, mis aitavad lugejail näha maalide ka kõige varjatumaid detaile ning tähendusi. Just nende kommentaaride tõttu saab «Igatsus ilu järele. 25 aastat Enn Kunila kunstikollektsiooni» raamatut pidada meie kunstiloo suurteoseks.

Raamatu ilmumisega tähistatakse nii Enn Kunila kunstikogu sünnipäeva, aga ka Kunila enda lähenevat ümmargust hällipäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles