Veneetsiasse kandideerivaid ideid hindavad välismaised eksperdid

Kultuuritoimetus
Copy
Hollandile projekteeris paviljonihoone, mis asub Giardini pargis biennaali peahoone kõrval, maailmakuulus arhitekt Gerrit Rietveld 1954. aastal.
Hollandile projekteeris paviljonihoone, mis asub Giardini pargis biennaali peahoone kõrval, maailmakuulus arhitekt Gerrit Rietveld 1954. aastal. Foto: Gerrit Schreurs

Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus ootab projekte 59. Veneetsia biennaali Eesti paviljoni näituseks selle reede, 20. märtsini kell 12. Projekte hindava rahvusvahelise žürii liikmed.

59. Veneetsia biennaali Eesti paviljoni kahevoorulise konkursi žürii moodustavad Eesti paviljoni komissar Maria Arusoo, KKEKi nõukogu esindaja Sirje Helme, 2015. aastal Eestit Veneetsia biennaalil esindanud Jaanus Samma, Kultuuriministeeriumi esindaja Maria-Kristiina Soomre ning välisekspertidena Antonia Alampi, Hendrik Folkerts ja Krist Gruijthuijsen.

Antonia Alampi on kuraator, kunstiteadlane ja -kriitik, kes töötab Berliini kunstimaja ja uurimiskeskuse SAVVY Contemporary kunstilise juhina. Ta kuulub projekti sonsbeek 2020 – 2024 kuraatorite tiimi. SAVVY Contemporary missioon on pakkuda välja uusi maailmanägemise viise, mis vaatavad kaugemale senistest kolonialistlikest ühiskonnastruktuuridest. Varasemalt on Antonia Alampi käinud Eestis uurimisvisiidil KKEKi ja EKA ühise loenguseeria „Rahvusvaheline laeng“ raames.

Hendrik Folkerts on kuraator ja kunstikriitik, kes töötab Chicago Kunstiinstituudi moodsa ja kaasaegse kunsti kuraatorina. Varasemalt on ta töötanud documenta 14 kuraatorite tiimis ja Stedelijk muuseumis kuraatorina. Folkertsi kirjutised on ilmunud erinevates olulistes kunstiväljaannetes, nagu South as a State of Mind, Mousse, Artforum, The Exhibitionist, Metropolis M.

Krist Gruijthuijsen on Berliini maineka kunstikeskuse KW juhataja. KW on tuntud eksperimentaalse ja uuendusliku programmi poolest ning töötab tihedalt selliste kunstimaailma tipp-asutustega nagu MoMA PS1 New Yorgis, Veneetsia biennaal, documenta. KW on üks Berliini biennaali algatajatest ja läbiviijatest. Krist Gruijthuijsen on kureerinud näituse Tallinna Kunstihoone galeriis ning osales ka eelmise, 58. Veneetsia biennaali Eesti paviljoni projekti väljavalimisel.

2021. aasta kunstibiennaalil Veneetsias on Eesti paviljon esimest korda Giardini pargi südames. 

Alates 1997. aastast eri paigus üle Veneetsia linna tegutsenud Eesti paviljoni kutsus oma ajaloolisesse paviljonihoonesse biennaaliala südames külalisena näitust tegema Hollandi paviljoni korraldaja Mondriaani Fond. Hollandlased ise kolivad seekord oma paviljonist välja ning panevad näituse üles mujal, kus täpsemalt, seda pole nad veel avalikustanud.

NB! Eriolukorra tõttu Eestis on KKEKi kontor suletud, seega palume konkursi materjalid võimalusel saata posti teel (post@cca.ee). Neil, kes soovivad materjale esitada füüsiliselt, palume need saata postiga Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse nimele (aadress Vabaduse väljak 6, Tallinn 10146, postitempli kuupäev hiljemalt 20.03).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles