Eesti keeles ilmus George R. R. Martini debüütromaan

Kultuuritoimetus
Copy
George R. R. Martini debüütromaan «Valguse hääbumine».
George R. R. Martini debüütromaan «Valguse hääbumine». Foto: Raamat

Kirjastuse Fantaasia ulmesarjas Orpheuse Raamatukogu ilmus äsja ameerika ulmeklassiku ja «Troonide mängu» saaga autori George R. R. Martini debüütromaan «Valguse hääbumine».

Tänaseks oma fantaasiaromaanidega ülemaailmse kuulsuse ja menu saavutanud Martin tuli kirjandusse ulmejuttudega 1970ndate alguses, esikromaanini jõudis lühiproosa eest mitmeid Hugo ja Nebula preemiaid pälvinud autor 1977. aastal, mil USA suurimas ulmeajakirjas Analog ilmus järjejutuna «Valguse hääbumine» (Dying of the Light). Üllatuslikult esikromaani kohta jõudis teos Hugo auhinna finalistide sekka ning kandideeris ka Briti Fantaasiaauhinnale. Tänaseks on romaan tõlgitud bulgaaria, hiina, hispaania, hollandi, itaalia, poola, portugali, prantsuse, saksa ja tšehhi keelde.

Hulkurplaneet Worlorn, mis ühegi tähesüsteemi juurde ei kuulu ja millel elavad kummalisi vanu kombeid austavad ning end aadellikuks pidavad kuritegelikud jõugud, on pikka aega püsinud kuue päikese juures, nüüd aga neist eemaldumas. Valguse aeg, pidustuste aeg on lõppemas, kui sellesse maailma satub seikleja Dirk t’Larien, kes otsib oma kunagist armastatut Gwen Delvanot, kuid satub manipuleerija lõksu ja osutub tahtmatult oluliste sündmuste vallandajaks.

George R. R. Martin on 1948. aastal sündinud ulmekirjanik, kes sai ülemaailmselt tuntuks oma 1996. aastal ilmuma hakanud «Troonide mängu» fantaasiaraamatute sarjaga, mille ainetel vändati 2011–2019 HBOs 73-seerialine ülipopulaarne teleseriaal. Eesti keeles on lisaks sellele sarjale ilmunud kirjastuse Fantaasia vahendusel veel näiteks «Windhaven» ja «Öölendajad».

Orpheuse Raamatukogu on alates 2011. aastast ilmuv kirjastuse Fantaasia pehmekaaneline ulmesari, milles on tänaseks ilmunud kokku 44 raamatut teiste seas Isaac Asimovi, Ray Bradbury. Arthur C. Clarke’i, Stephen Kingi, Ursula K. Le Guini, H. P. Lovecrafti ja vendade Strugatskite sulest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles