Väärt kraam! Peeter Lauritsa kultuurisoovitused

Peeter Laurits
, kunstnik
Copy
Kunstnik Peeter Laurits
Kunstnik Peeter Laurits Foto: jaan tootsen

Karantiin on kahtlemata närvesööv, aga samas hindamatu aeg perega koos olemiseks ja mõtlemiseks, mis väärtused meile elus  päriselt asendamatud on. Aeglustus kulub meile kõigile ära, sest enamus inimesi elab oma võimete piiril. Niisiis ärme muretse selle pärast, mida me praegu teha ei saa, vaid teeme seda, mida me praegu saame teha paremini kui tavaliselt.

John Fowles'i "Maag"
John Fowles'i "Maag" Foto: Raamat

1. Lugemisjärge ootavatest raamatutest kipuvad moodustuma kõrged tornid. Esimese karantiininädala jooksul olen neid jõudumööda lammutanud. Eile lõpetasin John Fowlesi «Maagi». See on erakordselt haarav psühholoogiline thriller, mis tegeleb asendamatute väärtustega poliitikas ja armastuses. Nagu Rein Raud äsja soovitas, valin ka mina karantiiniaja lektüüriks kõige paksemaid raamatuid. Kes teab, millal sellist luksust jälle maitsta saab.

2. Ma tean inimesi, kes ei suuda lugeda ilma piltideta raamatuid. Neile ma soovitaks Voynichi käsikirja. See on antikvaaride seas tuntud ühe kõige mõistatuslikuma keskaegse raamatuna. Esimene osa on külluslikult, aga kohmakalt illustreeritud taimede määraja, ainult, et selliseid taimi meie planeedil ei kasva.

Voynichi käsikiri 15. või 16. sajandist.
Voynichi käsikiri 15. või 16. sajandist. Foto: tundmatu autor

Teine osa koosneb kosmogoonilistest ja astroloogilistest diagrammidest. Kolmandas osas on kummalised bioloogilised illustratsioonid, kus looduslikke protsesse isikustatakse sürreaalses veevärgis suplevate daamidena. Neljas osa on farmakoloogiline ja koosneb mingitest retseptidest. Tekst on kirjutatud tundmatus keeles ja tundmatus kirjasüsteemis. See on siiani dešifreerimata, kuigi teksti kallal on vaevelnud kõige osavamad koodimurdjad.

3. Ajast aega ülimõnus lugemine on 2001. aastal Hasso Krulli ja Kalju Kruusa poolt asutatud ja veebis ilmuv tõlkeluuleajakiri Ninniku. Aegade jooksul on ta kasvanud mahukaks varamuks, kus terve rida meie tipptõlkijaid on avaldanud maailma tippluuletajate tekste eesti keeles.

Lisaks on see üks lakoonilisemaid ja ilusamaid kodulehti, autor Andres Rõhu. Kahjuks on veebilehe seadetes midagi untsus, sest guugeldades on seda ajakirja üliraske leida. Aadress on aga lihtne, minge ja maitske. http://www.eki.ee/ninniku/

4. Kui tahta tõelist antoloogiat avangardi radikaalide loomingust, siis selleks on Ubuweb. See asutati natuke varem, 1996, ning hakkas koguma originaalteoste salvestusi visuaalsest luulest kuni elektroonilise muusikani, Antonin Artaud’st Karlheinz Stockhausenini. Põhimõtteliselt on see ammendamatu paabeli raamatukogu (jajaa, Borgese materjale on samuti küllaga), ainuüksi filme ja videosid on seal üle 2500.

Jorge Luis Borges hotellis, Pariisis, aastal 1968. Foto on avalikus domeenis.
Jorge Luis Borges hotellis, Pariisis, aastal 1968. Foto on avalikus domeenis. Foto: José María «Pepe» Fernández

5. Mulle meeldib väga kuulata internetist loenguid ja diskussioone teemadel, mis mind parasjagu huvitavad. Üks ägedamaid podcasti-portaale, mis kunagi pole pettumust valmistanud, on Radiolab. Jad Abumrad ja Robert Krulwich kutsuvad kaks korda kuus stuudiosse mõned erialaspetsialistid, kes tegelevad hetkel teaduse horisondi piirile jääva kuuma teemaga ning lavastavad nendest vestlustest tõelisi kuuldemänge. Tihti tellivad nad oma lavastuste jaoks ka eraldi muusika. Hiljuti läks küll Robert Krulwich pensionile, nii et miski nendes saadetes nüüd muutub. Üks mind enim inspireerinutest on nende ülevaade Wood Wide Webist.

6. Nüüd on aega ka seriaale vaadata. HBO näitab muuseas «Westworldi» 3. hooaega. See on ülitiheda dramaturgiaga ulmepanoraam, mis tegeleb tehisteadvuse ja inimvaimu imelike vahekordadega. Tegevus toimub vesternlikus teemapargis, kus võõrustajateks on  inimestega äravahetamiseni sarnased androidid. Mina nautisin kõige enam esimest hooaega, kus keskenduti metafüüsilisele plaanile ja näidati ülisuures plaanis kõikvõimalikke aspekte, kuidas teadvus enesest teadlikuks saab.

7. Kui ilusast ilmast ja võimsast vaimuvarast eksaltatsioon peale kipub, minuga juhtub seda tihti, siis võib tasandada seda sobiva muusikaga. Mina tõmban ennast tagasi the Caretakeri albumi «An Empty Bliss Beyond This World» (2010) abiga. The Caretaker on Leyland Kirby meditatiivne ambient-projekt, mis komponeerib eelmise sajandi alguse muusika katkistest helidest kõlamaastikke, mis urgitsevad mälu ja teadvuse koore all ning uputavad melanhoolia, nostalgia ja rahuga. Sama artisti album «Everywhere At The End Of Time» lõpetab The Caretakeri tsükli juba täieliku amneesia ja dementiaga, mis ei pruugi igale isiksusetüübile sobida.

8. Üksinda elavatel inimestel võib karantiini tingimustes tekkida raskusi raskusi muremõtete hajutamise ja üksildustundega. Nendele soovitaks midagi tantsulisemat, näiteks FKJ & Masego Tadow.

9. Aga ega see ainuüksi ei aita, üksildust tuleb ravida seltsiga. Tänapäevane tehnoloogia pakub kõikvõimalikke variante suhtlemiseks kodunt väljumata, minu südame on võitnud https://fleep.io/. Olemuselt on ta vestlusportaal suure hulga lisavõimalustega.

Mulle väga meeldib, kui ma saan oma juttu illustreerida piltide ja helidega, mida ei pakita selle käigus pisikesteks klompideks. Fleepi vabavaraline versioon mahutab 10GB(!) materjali. Ma pean tema abil paljude inimestega püsivat kirjavahetust ja arendan koostööpartneritega loomingulisi ideid. Kogu materjal ja aastatepikkune mõttelõng püsib ühes kohas, ta on otsitav, toimetatav ja arhiveeritav, teda saab kasutada ka hiigelsuureks grupivestluseks. Lisaks muule on ta autoriteks Eesti arendajad.

10. Kui ühel hetkel peaks villand saama Facebooki, Instagrammi ja Twitteri seosetute säutsatuste konfliktirohkest ja võistlevast sotsiaalmeediamudelist, siis võib teha omale konto are.na keskkonda. See on sotsiaalmeedia mõtlevale inimesele, platvorm info organiseerimiseks ning ideede kasvatamiseks. Selle abil on väga lihtne leida sarnaste huvidega mõttekaaslasi üle maailma ning ennast kursis hoida, mis suunas teised inimesed sinu mõttekäikudega liikunud on.

Praeguse karantiini tingimustes on ilmselt paljudel põhjust avastada omale uusi kaugtöö võimalusi ja mõtelda selleks sobivate keskkondade üle.

Selfi Voynichi käsikirjaga
Selfi Voynichi käsikirjaga Foto: Peeter Laurits
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles