ALVAR LOOGI ⟩ 11 soovitust (algajale) ooperisõbrale (1)

Alvar Loog
, toimetaja
Copy
Elīna Garanča Georges Bizet' ooperi «Carmen» nimikangelasena Londoni Covent Gardeni 2009. aasta lavastuses.
Elīna Garanča Georges Bizet' ooperi «Carmen» nimikangelasena Londoni Covent Gardeni 2009. aasta lavastuses. Foto: Robbie Jack

Praegusel ajal, mil aktiivne teatri- ja muusikaelu on vähemalt kuuks või paariks seiskunud, peavad meie vajadust ooperikunsti järele rahuldama kas kodune isetegevus, mälestused ja/või salvestised. Postimees tuleb appi viimaste leidmisel ja valikul.

21. sajand näib ooperisõbra jaoks olevat hea aeg, sest tehnika areng ja autorikaitseseaduse lõdvenemine on tekitanud tasuta kõigile kättesaadavatest teostest Rootsi laua, mille tagumine serv ulatub digitaalse ühisruumi horisondi taha. Et selles stiihilises paljuses natukenegi näilist korda luua, pakun välja kolmkümmend tähelepanuväärset ooperi(lavastus)t, mis ootavad kõiki töökorras arvuti ja korraliku netiühendusega muusika- ja teatrisõpru kõigest klikikaugusel.

Tänuväärne koht, kus täispikkasid tasuta ooperisalvestusi kalastada, on Youtube. Alates eelmise kümnendi algusest, mil sinna võis hakata laadima ka enam kui 10-minutilisi klippe, kujutab see keskkond enesest omamoodi ooperiparadiisi. Ent sarnaselt mütoloogilisele paradiisile visatakse ka siin residente aeg-ajalt värava taha – ettekäändeks mitte keelatud puuviljade manustamine, vaid eksimused autorikaitse seaduste vastu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles