Väärt kraam! ⟩ Ülo Pikkovi kultuurisoovitused

Ülo Pikkov
Copy
Ülo Pikkov.
Ülo Pikkov. Foto: Erakogu

Selleks, et nautida taevatähtede ilu, on vaja minna eemale valgusest, valgusreostusest ning alles siis pääseb tähtede sära tõeliselt esile.

Sarnane efekt eksisteerib ka kultuurimaailmas, ehk teisisõnu selleks, et saada tõelist kultuurielamust, on vaja segavast mürast distantseeruda. Kaasajal tähendab see eelkõige seda, et tuleb eemalduda sotsiaalmeediast, rohkem keskenduda ja süveneda. Iseenesest on see ka nii ju ajalooliselt olnud, näiteks kui kunagi sõitsid meie esivanemad laulupeole, siis nii enne kui ka pärast laulupidu oli neil piisavalt pikk aeg enese vastavasse meeleseisundisse viimiseks ja hiljem ka laulupeoelamuse «seedimiseks». Meie oleme aga samal teekonnal ümbritsetud tohutust info- ja meediamürast, mis on võrreldav mõne esivanema terve elu jooksul kogetava meediamahuga.

Täna, mil inimesed on kodudes koroonakarantiinis, jagatakse nii ajakirjanduses kui ka sotsiaalmeedias palju kultuurisoovitusi ajaveetmiseks ja valdavalt on need veebipõhised meedialingid. Olen neid soovitusi üsna aktiivselt ka ise jälginud ning avastanud mitmeid suurepäraseid uusi filme, kunstnikke ja virtuaalseid galeriisid-muuseume. Aga vähemalt minul kipub see kultuurikogemine kuidagi hüplik ja paralleelne olema, lisaks veel segunemine sotsiaalmeedia infovoogudega. Võib-olla see ongi nüüdse ajastu stiil, aga kahjuks minul on koroonaaegne kultuurikogemus ikka väga (kultuuri)reostunud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles