Vene Teater näitab «Idiooti»

Kultuuritoimetus
Copy
Vene Teater lavastus «Idioot».
Vene Teater lavastus «Idioot». Foto: Vene Teater

Sel nädalavahetusel näitab Vene Teater veebietendusena legendaarset lavastust «Idiooti» eestikeelsete subtiitritega.

Reedel, 8. mail kell 19 algab Vene Teatri YouTube kanalis lavastus «Idioot». Etendus on järelvaadatav kuni pühapäevani.

Esimest korda avaldati Fjodor Dostojevski romaan «Idioot» 1868. aastal ajakirjas «Russki vestnik».  Kirjanik pidas seda romaani oma lemmikteoseks, mis kõige ehedamalt kajastas tema moraalseid valikuid, filosoofilisi seisukohti ja kunstilisi põhimõtteid 1860. aastatel.

Suurte kirjandusteoste lavaversioonid ei õnnestu kaugeltki mitte alati. Keeruline on arvukatest süžeeliinidest tuua välja üks või kaks kõige olulisemat ja mitte kaotada tegelaskujude omavaheliste suhete loogikat ning algteose põhiideed.    

Vene Teatris tõi selle klassikateose lavale Moskva lavastaja Juri Jerjomin. Loo peamise süžeeliinina keskendus ta armukolmnurgale Mõškin - Nastasja Filippovna - Rogožin. Selle versiooni kõrvaltegelaste ülesanne on lisada värve peategelaste omavahelistesse suhetesse ning avada ka veidi romaani kõrvalliine.

F. Dostojevski «Idioot» esietendus Vene Teatris 2000. aastal. Nüüd, aastaid hiljem, võib veendunult kinnitada, et «Idioot» kujunes Vene Teatri kultuslavastuseks. 

2001. aastal pärjati peaosatätja Aleksandr Ivaškevitš Eesti parimaks näitlejaks kui talle anti üle Eesti teatri aastapreemia parima meesnäitleja kategoorias. Sama rolli eest omistati talle ka Tartus toimunud festivalil «Draama 2001» näitlejaauhind «Raudroos».

Vene Teater jätkab vaatajate rõõmustamist veebietendustega, mis toovad ekraanile videoarhiivis salvestatud lavastusi. Igal reedel avaneb Vene Teatri Facebooki lehel link uuele veebietendusele, mida saab vaadata reedest kuni pühapäevani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles