Rotermanni Soolalaos saab tutvuda Eesti linnasüdamete parimate arhitektuursete ideedega

Kultuuritoimetus
Copy
Näitus «Hea avalik ruum 2019 arhitektuurivõistlused».
Näitus «Hea avalik ruum 2019 arhitektuurivõistlused». Foto: EESTI ARHITEKTUURIMUUSEUM

12. mail avatakse Eesti Arhitektuurimuuseumis esimene eriolukorra piirangute leevendamise järel külastamiseks lubatud näitus, mis tutvustab 2019. aastal toimunud erinevate Eesti linnade keskväljakute arhitektuurivõistluste parimaid ideekavandeid. Näitus on publikule avatud 24. maini.

«Hea avalik ruum 2019 arhitektuurivõistlused» näitusel saab tutvuda auhinnatud töödega, mida esitati möödunud aastal toimunud arhitektuurivõistlustele eesmärgiga leida neljale Eesti linnasüdamele uued, tänapäevased ja esinduslikud avaliku ruumi lahendused. Tegemist on «Hea avaliku ruumi» jätkuprogrammi raames läbiviidud arhitektuurivõistlustega Tapa, Võsu, Paide ja Lihula linnakeskuste uuendamiseks.

Eesti linnade ja asulate keskuste nüüdisajastamine algatati «Eesti Vabariik 100» ja Eesti Arhitektide Liidu koostöös sündinud arhitektuuriprogrammiga „Hea avalik ruum“ ning  alates 2014. aastast on korraldatud 20 arhitektuurivõistlust. «Programmi raames toimuvate avalike arhitektuurivõistluste abil rajatakse või rekonstrueeritakse paljudes Eesti linnades ja tõmbekeskustes avaliku linnaruumi alasid, millega taaskäivitatakse olulised kesklinna piirkonnad ning toetatakse kogu linna ja piirkonna edasist arengut,» selgitas programmijuht Kalle Vellevoog.

Aastal 2019 toimus kohalike omavalituste, Kultuuriministeeriumi ja Rahandusministeeriumi toetusel «Hea avaliku ruumi» jätkuprogramm,  millega korraldati arhitektuurivõitlused Tapa linnakeskuse, Võsu aleviku keskosa, Lihula linnakeskuse ja Paide keskväljaku uute lahenduste leidmiseks. Nende parimate, auhinnatud ja võidutöödega saab alates 12. maist tutvuda Rotermanni Soolalaos avatud näitusel «Hea avalik ruum 2019 arhitektuurivõistlused».

«Linnade keskväljakute kaasajastamine Eesti erinevates piirkondades arendab ettevõtlus- ja elukeskkonda kohalikul, riiklikul ja ka rahvusvahelisel tasandil,» ütles riigihalduse minister Jaak Aab. «Sellega muudetakse linnakeskused nii inimestele kui ka ettevõtjatele palju atraktiivsemaks. Edasi tuleb teha tarku ja teadlikke otsuseid ka keskväljakute lähiümbruse elavdamiseks.»

«Oskusliku ruumilise sekkumise, väga hea arhitektuuri ja läbimõeldud avaliku ruumi abil leevendatakse kahanevate piirkondade kogukondade mahajäetuse tunnet ning programmiga valmis ehitatud linnasüdamete tegelik kultuuriline, majanduslik ja sotsiaalne mõju avaldub aastakümneid. See suurendab linnade elamisväärsust ja inimeste turvatunnet ning edendab majandusarengut ja sotsiaalset sidusust. Uue ilme andmine väikelinnade keskväljakutele on edulugu, mis võiks kindlasti pakkuda huvi ja olla eeskujuks kogu Euroopale,» ütles kultuuriminister Tõnis Lukas.

Tänaseks on «Hea avaliku ruumi» programmi raames uue ilme saanud Tõrva, Põlva, Rapla, Valga, Võru, Kuressaare, Elva ja Rakvere keskus ning valmimas on samuti Viljandi ja Kärdla keskväljakud. Lisaks  rahastab Pärnu Linnavalitsus oma eelarvest Audru keskväljaku arhitektuurivõistlust.

«Hea avaliku ruumi» programmi rahastasid aastatel 2014–2018 Riigikantselei ja kohalikud omavalitsused, arhitektuurivõistluste võiduprojektide realiseerimist rahastati osaliselt ka Euroopa Liidu regionaalarengu meetmest. 2019. aastal toimunud jätkuprogrammi toetasid kohalikud omavalitused, Kultuuriministeerium ja Rahandusministeerium ning võiduprojektide ellu viimise rahastamist taotletakse samuti EL meetmest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles