Kondase Keskuses jätkub jäätmenäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Näitus «MITTE silmist, MITTE meelest» algab juba õuest. Vaade Kondase Keskusele.
Näitus «MITTE silmist, MITTE meelest» algab juba õuest. Vaade Kondase Keskusele. Foto: Evelyn Grzinich

Projekti WasteArt partneritel on hea meel teatada, et alates tänasest, 13. maist, on taas avatud Viljandis Kondase Keskuses näitus «MITTE silmist, MITTE meelest». Näituse toimumiskohas on sisse viidud vajalikud kohandused külastajate ja töötajate tervise ning turvalisuse tagamiseks. Näitus suleti  COVID-19 viiruse pandeemia tõttu maailmas, kui 13. märtsil kuulutati Eestis välja eriolukord. Näituse toimumisaega Kondase Keskuses on pikendatud kuni 14. juunini 2020.

Seitseteist rahvusvaheliselt tunnustatud kunstnikku üheksast riigist on loonud teosed, mis vaatavad jäätmeid uue pilguga, kui võimalusi ja ressurssi, mida ei saa kergekäeliselt minema visata. Näituse eesmärgiks on juhtida tähelepanu asjaolule, et prügi ei kao Maalt kuhugi, selle asemel näeme prügihulga ülikiiret juurdekasvu. Olukorra kontrolli alla saamiseks peame jõudma arusaamisele, et prügi ei ole midagi, mille saame silma alt ära sokutada, prügi on inimkultuuri osa. (Prügi)kultuur on süsteemne, hõlmates erinevaid tasandeid: üksikisikut, organisatsioone, tootjaid, valitsust, riiki.

Rahvusvahelise konkursiga väljavalitud kunstnikel  paluti luua teosed, mis vaagiksid prügiprobleemi erinevaid tahke ja kasutaksid jäätmejaamast Daibe ning kohalikelt kogukondadelt pärinevaid materjale. Tulemus on sama mitmenäoline kui autorkond. Teemad, millel teosed sõna võtavad ulatuvad viimsepäeva nägemustest, kodanikuallumatuse ning metafüüsiliste mõtisklusteni, kuid ka dokumentaalsete kaadrite ning praktilise lahenduste otsimiseni.

Osalevad kunstnikud: Varvara & Mar (EE), Jacob Kirkegaard (DK), Marta Moorats (EE), Kiwa (EE), Ansis Starks (LV), André Avelãs (NL/PT), “The Laboratory of Microclimates” Annechien Meier & Gert-Jan Gerlach (NL), Johanna Lohrengel (DE) & Gatis Kreicbergs (LV), Ieva Krūmiņa (LV), Geraldine Juárez (SE/MX), Justin Tyler Tate (CA), Willem Boel (BE), Timo Toots (EE), Elena Redaelli (NO/IT).

Kondase Keskus on rändnäituse «MITTE silmist, MITTE meelest» neljas peatuspaik. 2019. a juunist 2021.a  juulini rändab näitus läbi kuue kunsti, kultuuri ja keskkonnahariduse keskuse Lätis ja Eestis. Näituste läbiviimist Eestis koordineerib MoKSi kunstiresidentuur, kelle esindaja Evelyn Grzinichi sõnul peeti näitusepaikade valikul silmas seda, et jõutaks võimalikult mitmekesise publikuni. Nii saab näitust peale Kondase Keskuse näha Eestis veel käesoleval aastal Eesti Maanteemuuseumis Põlvamaal. 2019. aasta augustist oktoobrini oli näitus kogemiseks väljas Tartu Loodusmajas.

Näitus on osa kaheksat Läti ja Eesti päritolu koostööpartnerit hõlmavast piiriülesest projektist WasteArt, mille eesmärgiks on juhtida tähelepanu vajadusele vähendada ühiskonnas toodetava prügi hulka. Näitus Kondase Keskuses on avatud 14. juunini 2020, misjärel liigub näitus Eesti Maanteemuuseumisse Varbusel.

Näitust «MITTE silmist, MITTE meelest» saab vaadata Kondase Keskuse lahtioleku aegadel esmaspäevast pühapäevani kell 11–18. Näitus on tasuta.

https://www.kondas.ee/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles