Filmimuuseum avab uue näituse virtuaalselt

Kultuuritoimetus
Copy
Kostüüm arvutimängust Guild Wars 2, cosplayer Galina Zaitseva.
Kostüüm arvutimängust Guild Wars 2, cosplayer Galina Zaitseva. Foto: Kirill Dogadajev

Filmimuuseum kutsub kõiki uue näituse «Elu on kostüümimäng. Cosplay Eestis» virtuaalsele avamisele 18. mail kell 19 Ajaloomuuseumi Youtube’is.  Kuraator ja cosplayer Galina Zaitseva tutvustab näitust ning viib pärast avamist läbi ka virtuaalse «Cosplay ABC»  töötoa, kus ta räägib, kuidas cosplay'ga alustada, kust materjale hankida ning näitab erinevaid nippe ja trikke.

Muuseumisse saab näitust vaatama tulla alates 19. maist – sel päeval avanevad külastajatele lisaks Filmimuuseumile ka Suurgildi hoone, Teatri- ja muusikamuuseum, Maarjamäe loss ja tallihoone.

Cosplay on kahe inglisekeelse sõna lühend: costume (kostüüm) ja play (näitemäng). Kehastutakse oma lemmiktegelasteks filmidest, TV-sarjadest, arvutimängudest, koomiksitest, animest, mangast. Kostüümimänguri ehk cosplayer’i kohta võib öelda «mees nagu orkester». Ta on samaaegselt õmbleja, ehitaja, keevitaja, juuksur, grimmitegija ja palju muud. Kui kostüümiga minnakse võistlema, siis muutub cosplayer ka muusikategijaks, lavakunstnikuks ja näitlejaks.

Käesoleval näitusel on esindatud erineva taustaga Eesti cosplayer’id, kes on selle hobiga juba mitu aastat tegelenud. Nad on esinenud AniMatsuril Tartus, JAFFil, MängudeÖÖ-l ja HyperTownil Tallinnas. Mõned neist on Eestit esindanud EuroCosplay võistlusel. Näitusest võtavad osa Anne Männik alias Annyu, Elisa Kipper alias SaareTiiger, Galina Zaitseva alias Vega, Jana Motovilova alias n1cemonday, Julia Dolženkova alias Effimiya, Kadri Umbleja alias Iardacil, Kai Ilves alias Kaichyuu, Katrin Pent alias Kayt Black, Lilia Tünts alias Gen, Stefani Altma alias Shep.

Cosplay kogukonnas öeldakse: «Cosplay is for everyone». See tähendab, et kostüümimängust võivad huvi korral osa võtta kõik.

Näitus «Elu on kostüümimäng. Cosplay Eestis» on Filmimuuseumis avatud 1. novembrini 2020.

Kuraator: Galina Zaitseva

Kunstnik: Marion Undusk

Graafiline kujundus: Marja-Liisa Plats

Toimetaja: Hille Saluäär

Tõlge: Re:finer

Meeskond: Maria Mang, Cäroly Anton, Annely Kaldoja, Toomas Uljas, Johann Põldra

Fotograaf: Vahur Lõhmus

Projektijuht: Laura Kipper

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles