Tallinna kortermaja keldriboksis avatakse näitus

Copy
Denisa Štefanigova. Him or Him. 2020.
Denisa Štefanigova. Him or Him. 2020. Foto: Repro

29. maist on Tallinnas aadressil Tehnika 15 avatud uus kaasaegse kunsti galerii Hoib. Avanäitus kannab nime «Katkendeid minevikust ja kihte tõelisusest» ning selle kuraatoriks on galerii asutaja Lilian Hiob.

«Katkendeid minevikust ja kihte tõelisusest» toob kokku viis kunstnikku: Alice Hagenburch, Raluca Manaila, Denisa Štefanigova ning Lisann Lillevere ja Johanna Ruukholm. Uuritakse kollektiivsuse tekkimise võimalikkust intiimsete narratiivide ja objektide kaudu. Kunstnikud tegelevad teemaga maali, performance’i, graafika ja skulptuuri meediumites.

13. augustil viivad Lisann Lillevere ja Johanna Ruukholm läbi töötoa, mis tõukab osalejad eemale digitaalsest ning tagasi metsiku looduse ja olemise tuuma poole.

Näitus juhindub Patricia Cloughi afektiivse pöörde mõistest, mille kohaselt mõjutavad teadvustamata intuitsiooni ja impulsse lõhnad, hormoonid, žestid ja kujutluspildid. Need tundmused muutuvad sõltuvalt meie sotsiaalsete suhete iseloomust ja tingimustest. Kõigel sellel, mida peame individuaalseks, eriomaseks ja kindlaksmääratuks, näiteks impulsse, hoiakuid, emotsioone ja tundeid, on tegelikult sotsiaalne ja ajalooline ning seega ka jagatud dimensioon.

Eksponeeritavad teosed ja näituse raames läbiviidavad tegevused kätkevad endas erinevaid tajumise mooduseid, rangelt visuaalne aspekt on kõrvalfookuses. Näituse eesmärgiks on laiendada meie tunnetuslikku maailma, mis tekib füüsilise kontakti, aga ka objektide ja jagatud ruumi kaudu. Kandes oma tundeid teatud objektidele, oleme vastupeegeldusena ka neist objektidest mõjutatud.

Tuues kümneruutmeetrisele näitusepinnale kokku viis eripalgelist kunstnikku, on piiratud ruum ühest küljest väljakutse, teisalt annab väiksemõõtmeline galeriipind intiimsele teemakäsitlusele kohaspetsiifilise lisadimensiooni. Avanäitus tõukub koosloomise printsiibist, mida keldriboksi galeriiks ehitamine kunstnikele ja kuraatorile võimaldas. Lähtudes näituse keskteljest, afektiivsest seosest inimeste ja objektide vahel, andis ühine ruumiloomine võimaluse teooriat ka praktikas katsetada.

Idee keldrist galeriiruum luua sai tõuke vajadusest autonoomse näitusepinna järele, mis oleks mõeldud noortele kunstnikele ja kuraatoritele. Vabana väljakujunenud institutsiooni piirangutest annab uus galerii kunstnikele võimaluse eksperimentideks ja kuraatorile vabaduse galeriiprogrammi koostamisel.

Näitus jääb avatuks 30. augustini, galerii on avatud ettehelistamisel numbrile +3725272556.

Märksõnad

Tagasi üles