Linnateater toob publikuni digitaalse monodraama «Inimese hääl»

Kultuuritoimetus
Copy
Linnateater toob publikuni digitaalse monodraama «Inimese hääl», peaosas Evelin Võigemast.
Linnateater toob publikuni digitaalse monodraama «Inimese hääl», peaosas Evelin Võigemast. Foto: Siim Vahur

13. juunil, täpselt kolm kuud pärast eriolukorra kehtestamist, esietendub Tallinna Linnateatris digitaalne monodraama «Inimese hääl». Näidendi autor on prantsuse näitekirjanik Jean Cocteau, oma lavastajadebüüdi teeb kunstnik-lavastaja Kristjan Suits ja laval astub üles Evelin Võigemast. 

Etendust mängitakse kolmel juunikuu õhtul Tallinna Linnateatri Lavaaugus, kust tehakse publikule etenduse otseülekanne elisastage.ee portaalis.

Vaevalt et Jean Cocteau oskas 1928. aastal «Inimese häält» kirjutades ennustada, kui suure rolli vallutab telefon meie elus pea sadakond aastat hiljem. Ometi suutis ta oma monodraamaga tabada midagi, mis kõnetab meid ootamatu teravusega just nüüd, sel kummalisel eriolukorra-kevadel, mil isolatsioon ja vajadus inimliku läheduse järele on saanud uue tähenduse. «Inimese hääl» räägib naisest, kes helistab mehele, keda ta armastab.

«Mulle on alati kõige enam huvi pakkunud inimene. Teater ongi justkui pilguheit teiste inimeste eludesse, mille kaudu saame võimaluse tegeleda väga isiklike teemadega, nii vaataja kui loojana. Soov lavastada tekkis peaasjalikult kevadisest kriisist, tundsin moraalset kohustust kunstnikuna oma mõtteid ja tundeid inimestega jagada,» kommenteeris oma otsust proovida kätt lavastajana Kristjan Suits. «Täna väga aktuaalse näidendi võiks kujundlikult kokku võtta lausega: «Ma sosistan sulle kõrva ja ometi oled sa minust kaugemal kui kunagi varem»,» lisas ta.

Evelin Võigemast kommenteeris «Inimese häält» järgmiselt: «Kui sa oled kunagi kedagi armastanud, tõeliselt armastanud, siis on selles materjalis väga palju tuttavat. Lihtsat, argist, ilusat ja inetut. Kõike.»

Tegemist on spetsiaalselt digikeskkonna jaoks valmiva lavastusega. «Just sellisel moel kaamerasilma vahendusel on meil võimalik alustada taas etendustegevust, kaasates vajaliku hulga publikut ning tagada ühtlasi kõikide osalejate ohutus,» kommenteeris ettevõtmist Tallinna Linnateatri direktor Raivo Põldmaa. «Tegemist on nii Linnateatri kui meie publiku jaoks uudse kogemusega ja me loodame, et sellest kujuneb üks igati meeldiv ja meeldejääv elamus,» lisas ta.

Piletid online-etendusele tulevad müügile 1. juunil Piletilevi müügivõrgus. Esietendus toimub 13. juunil ja etendused 15. ja 16. juunil. Reaalajas võrguülekannet ei saa järele vaadata ning samuti tuleb hilinedes arvestada etenduse algusest ilmajäämisega, just nagu tavalise teatriskäigu puhul.

Eriolukorra piirangute leevendamisest tulenevalt võimaldab Linnateater väikese arvu külastajaid jälgima etenduse ülekannet ka kohapeal, Lavaaugu tribüün mahutab reegleid arvestades 56 vaatajat. 

Jean Cocteau monodraama «Inimese hääl» on tõlkinud Tatjana Hallap. Lavastuse helikujundaja on Arbo Maran ning koreograaf Jüri Nael.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles