VAT Teatri uue hooaja avalavastus on „Romeo ja Julia”

Kultuuritoimetus
Copy
3. septembril esietendub Vaba Lava Suures saalis VAT Teatri „Romeo ja Julia“, lavastajaks Aare Toikka.
3. septembril esietendub Vaba Lava Suures saalis VAT Teatri „Romeo ja Julia“, lavastajaks Aare Toikka. Foto: Siim Vahur/Vat Teater

VAT Teater annab teada, et asjad liiguvad tasapisi jälle paremuse poole ja ka nemad on alustanud uuesti proovidega, et rõõmustada oma vaatajaid sügisel kolme uue lavastusega.

Juba 3. septembril esietendub Vaba Lava Suures saalis „Romeo ja Julia“. Seda lugu on aastasadade jooksul jutustatud kõikvõimalikel viisidel: hea ja halvaga, ilusasti ning koledasti – kuid mitte kunagi pole Montecchide ja Capulettide tragöödiat räägitud VATi võtmes.

Milline „Romeo ja Julia” VATi võtmes siis on? Napp, hoogne, kirglik, verine, kõlvatu, virtuaalne ja füüsiline, dionüüslik ja frantsiskaanlikult vaga. Lavastuse aluseks oleva teksti dramatiseerija ja lavastaja Aare Toikka on eemaldanud Shakespeare´i legendaarsest lavaloost kõik üleliigse ja lisanud sinna omalt poolt kõikvõimalikke värve juurde, et toon ikka värske püsiks.

Mängivad Henessi Schmidt, Karmo Nigula (Eesti Draamateater), Karolin Jürise, Elina Reinold, Margo Teder, Ago Soots, Tanel Saar ja Meelis Põdersoo, lavastuse kunstnik on Iir Hermeliin.

Täpselt kuu aega hiljem, 3. oktoobril, esietendub Rahvusraamatukogu Tornisaalis kevadest sügisesse lükkunud lavastus „Sõjasõltlane“. Lavastuse aluseks on rindeoperaator Jon Steele 2002. aastal ilmunud raamat, kus autor kirjeldab oma kutsumuse saatanlikku ja samas erutavat olemust.

Töö rindeoperaatorina viis teda ühest kriisikoldest teise. Vaid loetud meetrid muutsid tsiviliseeritud linnatänava sõjatsooniks, kus iga järgnev sekund võis osutuda viimaseks. Operaatorina oli Steele´i ülesanne aga unustada igasugune alalhoiuinstinkt ning söösta otse kuulirahe keskele, sest kogu maailm pidi nägema, mida sõda inimestega teeb. Loo lavastab filmirežissöör Sulev Keedus, mängivad Kristo Viiding (Eesti Draamateater) ja Karolin Jürise.

12. novembril saab Rahvusraamatukogu Teatrisaalis likvideeritud veel üks kevadest jäänud võlg, mil publiku ette jõuab autor-lavastaja Helen Rekkori algupärane lavalugu „Tallinnville“. See on põimik haaravatest, hirmutavatest ja hurmavatest lugudest ühes pealinnas.

Elu metropol Tallinnville ́is tekitab uinutava illusiooni anonüümsusest – armutakse, reedetakse, luuakse ja lõhutakse, suutmata päriselt märgata, kuidas iga tegu mõjutab suurt tervikut. Inimesed on loodud vigu tegema. Ja masinad neid vigu igaveseks salvestama...Osades: Henessi Schmidt, Piret Krumm, Ago Soots ja Margo Teder.

VAT Teater tuletab ka meelde, et kõikide kevadel ära jäänud etenduste piletid vahetakse ümber sama lavastuse etendustele, mis toimuvad kuni 31.12.2020. Vahetuse võimaluse puudumisel ostatakse piletid tagasi kuni 30.06.2020.

NB! Publiku turvalisuse huvides on VAT Teater  vähendanud istekohtade arvu Rahvusraamatukogu Teatrisaalis. Piletit ostes pidage seda kindlasti silmas!

Teie VAT Teater

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles