Pärnu Linnaorkestri fantaasiaküllane kolmapäev Reimanni ja Ehalaga

Kultuuritoimetus
Copy
Pärnu linnaorkester.
Pärnu linnaorkester. Foto: Carine Isand

Pärnu Linnaorkester jätkab kolmapäeval, 3.juunil Facebook live kammermuusikasarjaga. Kell 13 toimuva otselülituse kaudu tuuakse Pärnu Raekoja saalist kuulajateni valik eesti kammer- ja levimuusikast.

Sellenädane kontsert on pühendatud ühele väljapaistvamale Pärnust pärit heliloojale ja muusikapedagoogile Villem Reimannile ning tänavu 70. sünnipäeva tähistavale heliloojale ja pianistile Olav Ehalale.

Pärnus sündinud Villem Reimann (1906–1992) on kirjutanud klaveripalu, sümfooniaid, koori- ja soololaule. Tema rikkalikust heliloomingust peetakse tähtsaimaks aga just kammer- ja filmimuusikat. Pikaaegne Tallinna Konservatooriumi õppejõud (1942–1992) alustas muusikuteed kompositsiooni erialal 1933. aastal professor Artur Kapi juures ning 1936. aastal klaveri erialal professor Artur Lemba juures.

Enne II maailmasõda, 1937–1938 õnnestus Reimannil haridusteed jätkata Budapestis Liszti-nimelises muusikaakadeemias, õppides kompositsiooni Zoltán Kodály käe all, kammermuusikat Leo Wieneri juures ja dirigeerimist Ernő Ungerilt. Budapestist naasmise järel alustas Reimann pikka ja viljakat pedagoogitööd, mida on jätkanud tema pojad Tõnu ja Matti Reimann Eesti Muusikaakadeemias. Seega on Reimannidega kokku puutunud ilmselt iga eesti (klassikaline) instrumentalist.

Linnaorkestri kammermuusika kontserdil tuleb  ettekandele Villem Reimanni poolt suurele ansambile kirjutatud «Fantaasia», mida esitavad Anu Mänd, Kristiina Birk, Tatjana Günter, Maire Varma (viiul), Heli Sommer, Irina Matveus (tšello) ja Tiit Pärtna (kontrabass).

Kui Villem Reimann õppis omal ajal kompositsiooni Artur Kapi juures, siis Olav Ehala tegi seda Eugen Kapi käe all. Ehala on Eesti üks tuntuim ja armastatuim laululooja ning filmi- ja teatrimuusika helilooja, kes tähistab sel aastal oma 70. juubelisünnipäeva. Olav Ehala eriomane ja äratuntav helikeel on kõrvus ilmselt igal eestlasel ning mitu põlvkonda on üles kasvanud «Nukitsamehe» ja «Buratino» lauludega. Pärnu Linnaorkestrit seovad heliloojaga pikaegsed ja soojad sidemed. Septembrikuus tähistab orkester Eesti Heliloojate Liidu, Eesti Teatriliidu ja Eesti Kinoliidu initsiatiivil koos paljude tuntud solistide ja kooridega Olav Ehala sünnipäeva suurejoonelise kontserdiga Tallinnas Estonia kontserdisaalis.

Kolmapäevase otseülekande vahendusel esitavad aga Olav Ehala laule Edmunds Altmanis klarnetil, Chris Sommer trompetil ning keelpillikvintett koosseisus Eeva-Liisa Ehala (viiul), Mait Miili (viiul), Anneliis Lindre (vioola), Kristjan Saar (tšello) ja Tiit Pärtna (kontrabass), löökpillidel Olav Kund.

Kammermuusika sari jätkub taas kolmapäeval, 10. juunil, mil publiku ette astub puhkpillikvintett koosseisus Leonora Palu, Anna Šulitšenko, Edmunds Altmanis, Jakob Peäske, Mattias Vihmann.

Kontserdid on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles