Kai kunstikeskuse muusikakonkursi võitis Sander Shifter Peterburist

Kultuuritoimetus
Copy
Sander Shifter
Sander Shifter Foto: Kai kunstikeskus

Veebruaris kuulutas Kai kunstikeskus välja avatud konkursi Anne Katrine Senstadi valgusinstallatsioonist inspireeritud heliteose leidmiseks. Rahvusvaheline žürii, kuhu kuulusid kunstnik Anne Katrine Senstad, helilooja Pall Ragnar Palsson, Ingrid Kohtla (Tallinn Music Week) ja Karin Laansoo (Kai kunstikeskus), valis häälteenamusega võitjaks Sander Shifteri Peterburist. Teise koha pälvis Itaaliast pärit ja Eestis elav Andrea Patron ning kolmanda koha Eesti helilooja Andres Vihterpal.

Võiduteost mängitakse Kai kunstikeskuses näitusel «Radikaalne valgus» 10–14. juunil. Tallinn Music Week on omalt poolt välja pannud eripreemiana festivalipääsmed 1. ja 2. koha omanikule. Konkursil osales 48 heliloojat kogu maailmast.

«Meil oli väga hea meel näha, et Anne Katrine Senstadi valgusteos inspireeris nii paljusid muusikuid ning heliloojaid Eestist ja väljastpoolt uusi teoseid looma. Finalistide kolmik oli tugevalt isikupärane, sügavaima mulje jättis žüriile konkursi võitja Sander Shifteri muusika oma filmilikkuse ja kosmilise, ruumi loova atmosfääriga. Näituse jaoks valminud heli on olnud orgaaniline osa «Radikaalse valguse» installatsioonist ning külastajatel on nüüd võimalus kogeda kahe erineva helikeskkonna sünergiat valgusega,« räägib Kai programmijuht Karin Laansoo.

Sander Shifter on Peterburist pärit muusik ja helilooja, kes tegutseb plaadifirma Unline all. Shifter mängib mitut instrumenti, loob muusikat muuhulgas ka filmidele ja kunstiprojektidele ning organiseerib Peterburis aastast 2016 toimuvat eksperimentaalmuusika festivali Horizon.

Sander Shifter kirjeldab uue heliteose loomisprotsessi: «Kujutasin ette inimese viibimist näituse “Radikaalne valgus” atmosfääris ja esitasin endale küsimuse – millised helid, vibratsioonid ja rütmid aitavad näitust vahetumalt tajuda? Mind innustas installatsioon ja seda ümbritsev ruum, selle akustika ja avarus, kus on palju õhku ja heli saab vabalt liikuda».

Norra kunstniku Senstadi isikunäitus «Radikaalne valgus» on spetsiaalselt Kai kunstikeskuse jaoks loodud ainulaadne valgusskulptuur, mis kutsub vaatajat kogema valguse, värvi ja heli sensoorset koosmõju endise allveelaevatehase ruumides. Üks suurimaid siseruumi jaoks loodud teoseid Senstadi praktikas on matemaatilise maatriksina loodud immersiivne valgusväli, mida saadab tunnustatud Austraalia helilooja JG Thirwelli heliteos.

Oslos ja New Yorgis elav Norra kunstnik Anne Katrine Senstad on õppinud Parsonsi disainikoolis ja The New Schoolis New Yorgis. Tema praktika keskendub inimese tajudele seoses valguse, heli ja värviga. Senstadi teoseid on näidatud üle maailma, teiste seas 55., 56. ja 57. Veneetsia biennaali raames, Brügge Kunsti- ja Arhitektuuritriennaalil, Pompidou keskuses Pariisis, Haus Der Kulturen Der Weltis Berliinis, He Xiangningi kunstimuuseumis Shenzenis, Beiruti Kunstikeskuses ja Kanada Loodusmuuseumis. Kunstniku teoseid on mitmetes rahvusvahelistes muuseumi- ja erakogudes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles