I Land Sound toimub tänavu vaid 1000 osalejaga

Kultuuritoimetus
Copy
I Land Sound
I Land Sound Foto: Indrek Kasesalu

16.–19. juulil toimub Saaremaal Orissaares I Land Sound 2020, mis pakub festivalile omase heli-, kunsti- ja looduselamuse tänavu 1000-le külastajale. Festival toimub kõiki Terviseameti soovitusi järgides ja nii külastajate kui ka kohalike elanike ohutust esikohale seades.

1000 osalejaga planeeritava ürituse korralduses seatakse esikohale inimeste tervis ja heaolu – nii kohaliku kogukonna kui ka külastajate oma. Festivali kodukorras järgitakse rangelt Terviseameti poolt väljastatud juhiseid, mille tutvustamise ja täitmise eest hoolitseb kogu tiim. Avar toimumiskoht annab eelise hoida alati turvalist distantsi, hingata puhast õhku ning tagatud on võimalused käte regulaarseks pesemiseks ja desinfitseerimiseks.

Kohalikku päritolu festivali peakorraldaja Paap Uspenski sõnul on kriisijärgne turismi taastamine Saare maakonnale oluline: «Sellesuvine Saaremaa vajab külastajaid enam kui kunagi varem ja teisalt ootavad festivali fännid tuulutust kehale ning vaimule – me näeme vöimalust seda pakkuda.» Uspensko usub, et I Land Sound 2020 toob Saaremaa äridele olulisi külalisi: «Ettevötjad ootavad pikisilmi külalisi, kes, kes puhuksid elu sisse saare majutus-, toitlustus-, turismiasutustesse ja kaubandusse,» nendib Uspenski. «Püüame ka ise vöimalikult palju investeerida otse Saaremaale kohaliku tooraine ja teenuste tarbimise kaudu.»

Festivali eestvedajad korraldavad kohalikule kogukonnale 25. juunil kell 11 Orissaare kultuurimajas kohtumise, kus on võimalik tutvuda turvalisust tagavate sammudega ning arutleda kitsaskohtade üle. Festivali teine peakorraldaja Taavet Bristol kinnitab: «Me teeme seda koos – korraldusse kaasatavad ettevõtjad ja vabatahtlikud abikäed tulevad kõik lähiümbrusest.»

Orissaare ja Illiku laiu loodusliku tasakaalu hoidmiseks jätkub 2019. aastal alguse saanud projekt I Land Green. Festivali missioon on igas korralduslikus aspektis vähendada, korduv- ja taaskasutada. Eelmistest aastatest võetakse kaasa head praktikad nagu topsiringlus, päris toidunõude kasutamine, prügi sorteerimine, tasuta joogivesi ja konitopsid ehk Kopsid. Festivalialale kerkivad baarid ja lavad taas- ja korduvkasutavatest materjalidest. Illiku laidu kaunistavad disain ja dekoratsioonid on jätkusuutlikud ning pakuvad naudingut läbi aastate – nii ka sel korral, kui meeleolu loomise võtab enda kanda I Land Sound dekoratsioonitiim.

Keskkonnasõbraliku festivali tiitli kaitsmiseks tehakse tänavu uusi rohelisi samme. Koostöös Nutriloopiga saab kõikidest festivalil tekkinud toidujäätmest rikkalik väetis. Tänu Cordeline OÜ-le võetakse kasutusele käte- ning tualettpaber, mis on valminud ümbertöödeldud tetrapakkidest. Kogu festivali jäätmeplaani tarvis kaasatakse  Tallinna Ülikooli ja Eesti Maaülikooli keskkonnakorralduse eriala tudengeid. TLÜ keskkonnakorralduse magistrandi sulest on valmimas ka Illiku laiu bioloogilist mitmekesisust ja tundlikke alasid kaardistav lõputöö, mis näitab, milliseid floora ja faunaga seotud eripärasid tuleb üritust korraldades arvesse võtta, et mitte kohalikku keskkonda kahjustada.

«Roheline tuli festivali korraldamiseks anti vaid loetud päevad tagasi. Täpne esinejate ja tegevusprogrammi koostamine alles käib ja valmib juunikuu jooksul,» lubab Bristol. Kindlasti saab tänavu kuulda ja näha legendaarseid ööelupioneere, kes astuvad üles Loojangulaval ja Emalaval. Päevasesse programmi pikitakse töötubasid, retki, elamusi maal ja merel, mida on võimalik korraldada ka terviseohutuse nõudeid järgides.

1000 inimese piirang tähendab, et rohkem pileteid selleks korraks müüki ei tule. Kui vähendatud kujul sündmus jääb alla praeguste piletiomanike ootustele, pakutakse võimalust olemasolev pääse vahetada 2021. aasta festivalipassi vastu või korraldajale sootuks tagasi müüa. Selleks on aega kuni 9. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles