Sel reedel algab Stencibility

Kultuuritoimetus
Copy
Stencibility Tartus.
Stencibility Tartus. Foto: Sirla

Sel reedel, 12. juunil, algab Stencibility, mis on Eesti esimene ja Euroopa üks vanimaid tänavakunstifestivale, mida peetakse sel aastal 11. korda. Festival toimub traditsiooniliselt Eesti tänavakunstipealinnaks tituleeritud Tartus, kuid korraldajad on üles näidanud soovi laieneda sel aastal ka teistesse linnadesse ning ootavad selle jaoks küllakutset.

Koroonaaja tingimustest tulenevalt võtavad sel aastal Baltikumide tähtsaimast tänavakunstisündmusest osa vaid Eesti kunstnikud: Edward von Lõngus, KAIRO ja müra2000, kes kõik alustasid tänavatele joonistamist umbes 10 aastat tagasi ning värsket energiat toovad Stina Leek, k2rte ja Gutface, kes on alles viimastel aastatel aktiivsemalt tänavatel tegutsema hakanud. Kunstnikud kasutavad oma lõuendiks majaseinu, planke, müüre ning muid linnaobjekte, mis riivavad silma ja vajavad värskendust. Kunsti ja mittekunsti piire lõhkuva festivali programmist leiab veel rahvusvahelise kleepsunäituse, mis ehitatud kaubiku sisse ning ka selle peale, sest kogu sõiduk on kaetud täielikult kleepsudega ning kunstioksjoni, kus müügil lisaks maalidele ka tänavakunstiteosega aluspesu, miniatuurne telliskivimüür ja muud ebatavalist.

«Tahame linnatänavatele kunsti luua, sest usume, et kunst peaks olema loomulik osa igapäevaelust, mitte midagi, mis peidetakse valgetesse ruumidesse ja käiakse vaid kord paari kuu jooksul vaatamas, kui sedagi. Kunstil on imeline võime tekitada uusi mõtteid ja emotsioone. Täpselt sellist stimulatsiooni me kõik vajamegi üksluiselt poest koju ja kodust tööle või kooli kõndides. Ärme oota, et keegi teine teeks linnad meie jaoks ilusaks. See on ju meie enda kätes!» selgitab festivali olemust selle peakorraldaja kunstnik Sirla.

Praegu käib veel viimaseid päevi festivali Hooandja kampaania «Kutsu tänavakunstnik oma linna!,» millest osa võttes on kõigil võimalus kutsuda osa festivalitegevusest oma kodulinna. “See on kui kaks kärbest ühe hoobiga – toetades tänavakunstnike tegevust, saad teha ka kingituse oma linnale,» ütleb Sirla. «Veelgi kindlam on tänavakunstniku tulek sinu linna, kui sul on pakkuda ka head kõigile nähtavat seinapinda, kuhu joonistada, mis ei pea üldse suur olema,» lisab ta. Enamus festivalitegevusi toimuvad ilma publikuta, aga neist on võimalik osa võtta ja jälgida läbi festivali Instagrami otsevideode.

Rohkem infot ja kogu programm festivali kodulehel: www.stencibility.ee

Festivali toetavad Tartu linn ja Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles