Solarises on näha Dan Mikkini fotonäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Foto Dan Mikkini näituselt.
Foto Dan Mikkini näituselt. Foto: Dan Mikkini

Tallinnas Solarise keskuses on väljas Dan Mikkini fotonäitus «Mehed, mõisad ja masinad». Näitus on avatud igal juunikuu nädalavahetusel Solaris Keskuse aatriumi suurel digiekraanil.

Dan Mikkin on Eesti jalgrattal risti-rästi läbi matkanud, aeg-ajalt ka Lätisse põigates. Tema põhihuvi on need vähesed mõisad, mis kunagisest enam kui tuhandest häärberist tänaseks alles on – eriti need, mis unarusse jäänud. Vaid vähesed neist on kogu oma eksistentsi jooksul hoolt ja armastust tundnud. Mõned neist on uuel ajal rahapaja leidnud, Paljud pääsesid hullemast, sest aastakümneid pärast mõisnikelt eksproprieerimist tegutsesid neis koolid ja lastekodud. Väiksed maakoolid aga kipuvad tegevust lõpetama ning nii võtab ka need hooned üle dekadents, lagundades neid hämmastava kiirusega. Ning uskumatu hulga mõisaid suutsid eesti mässulised maha põletada 1905. aasta rahutuste ajal ning tollest ajast seisavad uhked hooned varemetes.

Sel inimpelglikul maal õnnestub tal ka üksikute kohalikega kontakti saada. Enamasti tulevad nad ise tutvust sobitama, mõni on sedavõrd huvitav karakter, et Dan läheneb talle ise. Nii on sündinud ka mõned portreed meestest, igaühega käib kaasas ka lugu, sest vanamehed puhuvad hea meelega törts juttu. Kes neist on Saksamaal gastarbeiter’iks ja veedab kodumaal suvepuhkust, kes pole Eestis 20 aastat käinud, elades 20 km kaugusel sünnimaa piirist, kes veab soovijaid pisikese praamiga üle Emajõe. Eks nendega kohtub ka edaspidi, sest rännakud jätkuvad.

Dan Mikkin on teenusedisainile keskendunud multimees ning rahvusvahelise teenuse­disaini ettevõtte Brand Manual üks asutajatest. Pildistamine on tema jaoks puhkus, aga disaineri silm ei jäta teda ka siis maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles